Vanligtvis brukar jag ägna delar av både lördagen och söndagen åt träning. Den här veckan var annorlunda. Med familjen på resande fot valde jag att ta en vad Jonas Colting benämner som proffsdag. Det betyder att allt fokus ligger på träning, kost och återhämtning. Dagen inleddes med ett simintervallpass. För min del var det varken det snabbaste eller längsta passet men det som gladde mig var att flytet och rytmen i simningen fanns där. Direkt efter passet bar det hem för att byta om till cykelkläderna. Tillsammans med ett gäng glada cyklister bar det ut på en fin MTB-tur i det fina (men blåsiga) vårvädret. Totalt avverkades lite drygt 10 mil. Om inte det vore nog så passade jag på att ladda i mig lite energi, då motvinden i slutet av cyklingen sugit musten ur benen. Dessutom passade jag på att ta en kortkort powernap innan jag drog på mig löparkläderna för ett avslutande pass. Blev totalt lite dryga 21 km vilket gjorde att jag distansmässigt fick ihop en dryg 70.3 distans. För er som inte är insatta i triathlonvärlden är det en halv Ironmandistans. Att jag dessutom gjorde det på MTB som jag dessutom lyckades pressa upp i högre hastigheter nu än vad jag kunde på triathloncykeln förra året känns riktigt lovande inför den här säsongen.
Generellt brukar man räkna med minst lika lång tid som man varit borta från ordinarie träning för att komma igen på ursprungsnivån - det man kallar uppträningstid. Två månaders frånvaro ger fyra månader totalt innan man kan räkna med att vara på samma nivå som innan frånvaron. Att skynda på uppträningen gör tyvärr att skaderisken ökar, och gör att återhämtningsbehovet ökar...
Löparknä är den vanligaste skadan löpare råkar ut för och utgör cirka en fjärdedel av alla löparskador. Symptomen visar sig vanligast genom smärta i knäets utsida, och kring knäskålen, som uppstår vid löpning och förvärras vid utförslöpning. När skadan förvärras kommer smärtan snabbare och stannar kvar längre...
Är det dags att se över dina träningskläder och löparskor för i år? Allt om Löpning kan tillsammans med en utav våra partners, erbjuda tre olika rabatter under mars månad 2017.
Intervallträning kan för många framkalla lite lätt ångest. Bilden många har är att det ska springas så att mjölksyran känns i benen och man har blodsmak i munnen. Men är det sanningen om intervallträning? Anders Szalkai utvecklar och förklarar sin syn på intervallträning...
Mårten Nylén är en av Sveriges mest välrenommerade tränare och hälsoutvecklare. För Allt om Löpning ger han sina fem bästa tips på hur du blir en mer uthållig löpare.
Olika typer av intervallpass är perfekt träning för att flytta gränserna framför oss. Men det finns mycket att tänka på och många olika variationer när det gäller intervaller.
Jag går sista året på gymnasiet och håller på med mitt projektarbete som handlar om att jag som aldrig sprungit en mil förut ska under några veckor träna för att klara av att springa en mil under 45 minuter. Tränar dock fotboll på hög nivå så konditionen finns men jag undrar hur bör jag träna? vad ska jag träna för muskler? hur bör ett träningspass se ut?
Ett bra tips är att värma upp och stretcha ut bröstrygg och stela muskler innan man ger sig ut i löpspåret. Här kommer flera tips på hur du ska göra för att andas bättre när du löper.
Asfaltslöpning gör att du som löpare utsätter dig för en kraftig stötchock motsvarande fyra gånger din egen kroppsvikt varje gång du sätter ner din fot men är det farligt?