Löparskor - som härmar hur kroppen och foten reagerar

8 april, 2016

Nike running har släppt några av årets nyheter gällande deras löparskor som vi nu kan visa upp för er läsare.

Nike Free löparskor introducerades för första gången 2004 - en design som var svaret på ny förståelse för biomekanik som visade att löpare som tränade barfota i gräs blev starkare i sina fötter, vilket förbättrade prestationen och minskade risken för skador. Denna kunskap gjorde att designers på Nike skapade den första yttersulan för löparskor med stickspår, bestående av djupt skurna spår som gör att sulan kan böjas fritt på alla underlag – precis som när man är barfota. 12 år senare är det dags för en utveckling av modellen som tar den ursprungliga tekniken ytterligare steg framåt. Nike lanserar idag nya dimensioner inom Free-familjen som bygger på över ett decennium av innovationer.

nike-free löparskor
Alla nyheter har geometriska auxetic-mellansulor som är utformade för att möjliggöra en atlets naturliga rörelser och utveckla styrka, oavsett om skorna används under löprundor eller styrketräning. Med utgångspunkt i nya studier som visar hur foten expanderar och drar ihop sig när den stöter emot och lyfter från marken skapades auxetic-mellansulan som härmar hur kroppen och foten reagerar. Den absorberar stötar och avspeglar fotens expansion – ungefär en storlek i längd och två storlekar i bredd – som händer när fötterna möter marken.

Dessutom har den multi-riktade yttersulan en flexibilitet som efterliknar förändringen i formen, oavsett om en atlet rör sig linjärt under löpning eller åt flera håll, som under ett träningspass. Den ökade flexibiliteten gör att foten, istället för skon, är i kontroll, eller som atleten Allyson Felix uttrycker sig:

– Att använda Nike Free-skor i min träning handlar om att stärka mina fötter. Jag gillar verkligen den naturliga rörelsen som jag kan få i skorna. Allas fötter är olika, därför är det bra att ha en sko som verkligen rör sig med mig själv.

Bland annat finns dessa löparskor i deras utbud av nyheter 2016: 

Nike Free RN - släpptes för herr och dam den 7 april
 Nike Free RN löparskor
 
Nike Free RN Flyknitsläpptes för herr och dam den 7 april

Nike Free RN Flyknit löparskor 
Nike Free RN Motion Flyknit - släpps för herr och dam den 5 maj

Nike Free RN Motion Flyknit
Av Allt om Löpning
Foto: Pressbild/Nike

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan
Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!