Katrin Zytomierska anordnade världens första LCHF-lopp

26 augusti, 2012

Allt om Löpning tog sig till Gärdet i Stockholm för att se världens första LCHF-lopp genomföras. Det grundades utav bloggerskan Katrin Zytomierska.

LCHF eller inte, men livsstilen står för Low Carb High Fat och är en kost som utesluter kolhydrater och fokuserar på proteiner och fett för att gå ner i vikt. Metoden har den senaste tiden fått enorm uppmärksamhet av båda lägren. Lördagen den 25 augusti 2012 anordnades LCHF-loppet av LCHFklubben.se som enligt dem är det första i sitt slag i hela världen. På Gärdet vid den Kungliga Borgen i Stockholm samlades nästa 400 löpsugna personer för att springa eller jogga runt den 6 kilometer långa banan på tid. Enligt arrangörens hemsida var fokus på det första loppet att ”bevisa att det går att springa ett lopp utan kolhydrater”. Allt om Löpning tog sig ut efter en inbjudan för att kika lite närmare på evenemanget. Vi passade då på att fråga grundaren Katrin Zytomierska – en känd bloggerska och entreprenör om själva loppet.
– Främsta anledningen att vi startade detta är för att det inte finns något sådan här lopp någonstans i världen och dels så känns det som att väldigt många människor har en missuppfattning om LCHF. Många vet jag tänker; ”Varför ska jag träna när jag ändå går ner i vikt”? Vi i vår klubb vill verkligen främja att man absolut ska röra på sig och träna även fast man går ner i vikt. Det är viktigt och med det här loppet kan vi få fler att inse hur kul det är att göra både och.
Hur har responsen varit hos sponsorer ni kontaktat?
– Det har varit väldigt kul att förbereda för det här och vi har fått väldigt god respons av företag från första dag vi presenterade hela idén med loppet. Många av dem är här i dag och visar upp sina produkter.
Kommer loppet att återkomma nästa år?
– Ja, vi kommer att köra nästa år. Nu har man fått känna av intresset och redan nu vet vi att loppet kommer att bli betydligt större 2013. Dessutom är alla här så glada och tackar för att vi anordnat detta, säger grundaren Katrin Zytomierska.
Sträckan är 6 kilometer, kommer ni att utöka det nästa år om nu deltagandet skulle öka kraftigt?
– Nej, det är lagom som det är. Det finns ingen anledning att utöka den. Skulle vi bli ett milslopp så skrämmer man nog iväg en massa folk. Jag tycker själv att det är jättejobbigt att springa en mil så vi håller oss där vi är i dag. Lagom är bäst. Alla ska kunna njuta och ha trevligt.

Uppvärmning innan start.


På starlinjen hittade vi dessa löpartights!


En av löparna i loppet, Niclas Rahm från Stockholm som var inbjuden säger om sin medverkan:
– Jag springer i dag för att se hur jag ligger till konditionsmässigt plus att det är ett lite roligt jippo.
Går du själv på LCHF?
– Nej, jag äter allt och tränar mycket helt enkelt och det fungerar för mig.


Löpare i alla åldrar.


Runt Gärdet är det både asfalt och gräs längst med banan.


En annan på plats vid namn Alexander Erwik sprang på tiden 30,35 och gjorde sitt första lopp.
– Jag gillar löpning men springer gärna själv när jag tränar. Det var kul att testa springa med flera så här. På frågan om LCHF så har jag nog testat de flesta metoderna men försöker att hålla mig ifrån allt för mycket kolhydrater. Jag vet inte om det påverkar mig negativt eller ej konditionsmässigt men jag är nöjd av dagen!

 

Av Johnny Axelsson
info@alltomlopning.se
Foto: Alltomlopning.se 

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

LCHFlopp

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!