GöteborgsVarvet - en utmaning och folkfest

1 maj, 2016

Vad är det som lockar oss att springa ett lopp som GöteborgsVarvet - världens största halvmaraton med över 64 000 anmälda löpare och fler än 200 000 hängivna supportrar längs banan? 

Den 21 maj går GöteborgsVarvet av stapeln - världens största halvmaraton med över 64 000 anmälda löpare och fler än 200 000 hängivna supportrar längs banan. Vi på Allt om Löpning ville självklart veta mer om detta arrangemang så vi tog därför kontakt med Mattias Grahn (kommunikationsansvarig) och Tommy Bäckström (projektledare) för loppet och ställde några frågor.

Hur tror ni det kommer sig att så många väljer att springa GöteborgsVarvet?
Mattias:
– När vi frågat löparna är fyra av de fem viktigaste motivatorerna olika hälsoskäl, det femte är att det är roligt. GöteborgsVarvet är en bra morot för träningen, en lagom utmananade distans för många och en fantastik löparfest. Dessutom en trevlig destination som erbjuder deltagarna att kombinera sitt lopp med andra upplevelser i Göteborg.

Göteborgsvarvet


Hur många av de som anmäler sig är återkommande deltagare år efter år?
Mattias:
– Varje år är cirka 30% nya Varvetlöpare.

Vad gör ni som arrangörer för att utveckla loppet och göra att det ska bli roligare att återkomma till?
Mattias:
– Vi arbetar strategiskt med utveckling och vi genomför årligen förbättringsprojekt inom olika områden. Vi gör ganska omfattande deltagarundersökningar där löparna bidrar med feedback som kan utveckla evenemanget på olika sätt. Folkfesten är en stark positionering för Varvet jämfört med andra lopp, och vi satsar mycket på aktiviteter som skall höja upplevelsen för löparna. Vi prioriterar även att få logistik och flöden att fungera runt loppet, så det skall vara så smidigt som möjligt för alla som deltar.

Läs även: Blir du ofta andfådd när du tränar?

Hur mycket anser ni att man som deltagare ska ha hunnit träna för att klara av GöteborgsVarvets 21 km?
Tommy:
– Beror naturligtvis på vilken träningsbakgrund och ambition man har med sitt lopp. Men med ambitionen att kunna ta sig runt GöteborgsVarvet, så bör man kunna växla mellan spring och gå i raskt tempo ca 15 km (eller ca 2 timmar) som träning. Publiken och tävlingsadrenalin ger dig sedan den extra energin för resterande km till mål.

Ungefär vad är den genomsnittliga tiden för löpare som tar sig runt?
Mattias:
– Mediantiderna år 2015 för herrar och damer var 1.54,57 respektive 2.08,07.

Vad är ert tips att jag som löpare ska tänka på inför att springa "Varvet"?
Tommy:
– Var ärlig mot dig själv och gör en realistisk plan, en målsättning för ditt lopp som är ”lagom” tuff med ändå en möjlighet att uppnå. Provspring gärna någon vecka innan mellan 5-10 km i ditt tilltänkta Varvstempo, säger Tommy.

Göteborgsvarvet
Vad tycker ni är det bästa med just GöteborgsVarvet jämfört med andra liknande lopp?
Mattias:
– Folkfesten med publik, deltagare och övriga inblandade som varje år bidrar till den fantastiska stämningen. Och syftet med loppet – allt överskott går tillbaka till friidrottsföreningar. GöteborgsVarvet satsar även på löparskolor för barn och träningsträffar för vuxna, i sammanhang där verksamheten kan spela stor roll i en människas möjlighet att påverka sin egen hälsa.

Av: Carl Wyckman
carl@alltomlopning.se
Foto: Pressbilder Göteborgsvarvet / Henrik Sandsjö & Johanna Winther

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

Göteborgsvarvetlopp

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!