Förra veckan var en av allra mest omfattande träningsveckorna inför IM Kalmar. Totalt avverkades 24 timmar träning där det längsta passet, ett brickpass, var hela 7 timmar. 17 kuperade mil på cykeln följdes upp med 11 km löpning. All träning slet relativt mycket på kroppen och denna veckas återhämtningsperiod var efterlängtad. Drog igång återhämtningen idag med 2 pass (totalt 2,5 timmar). Först ett 90 min långt lugnt återhämtningspass på cykeln i ett soligt Västervik, ett pass som följdes upp nu ikväll med ett härligt OW-pass med fokus på att hitta en bra känsla. Nu blir det att fortsätta med majoriteten lugna pass ända fram till söndag. Jag kommer naturligtvis göra två avsteg från det i och med att jag på onsdag ska hinna med både ett intensivt cykelpass (4x4) inomhus samt ett hårt fart/styrkepass i bassängen på kvällen. På söndag blir det ytterligare ett brickpass då jag tänkte åka ner till Öland och Kalmar för att reka banan. Den 12 mil långa ölandsloopen ska cyklas och 14 km löpning inne i Kalmar ska klaras av. Ska dock bli skönt nästa vecka att återgå i hårdare träning.
Mat, vätska, utrustning och mental och fysisk uppladdning. Det är en del att tänka på inför ett lopp.
- Du ska ge dig själv ordentligt med vila efter en riktig urladdning, råder Malin Ewerlöf.
Här är goda förberedelser att lägga på minnet i samband med tävling.
Bålstabilitet är viktigt för kroppskontrollen. Bålen består av mage, rygg, bäcken och skuldror som transporterar kraften i armar och ben till ryggraden. Bålen fungerar som navet i ett cykelhjul. Nedan hittar du exempel på några effektiva övningar som stärker bålen...
Generellt brukar man räkna med minst lika lång tid som man varit borta från ordinarie träning för att komma igen på ursprungsnivån - det man kallar uppträningstid. Två månaders frånvaro ger fyra månader totalt innan man kan räkna med att vara på samma nivå som innan frånvaron. Att skynda på uppträningen gör tyvärr att skaderisken ökar, och gör att återhämtningsbehovet ökar...
Olika typer av intervallpass är perfekt träning för att flytta gränserna framför oss. Men det finns mycket att tänka på och många olika variationer när det gäller intervaller.
Jag går sista året på gymnasiet och håller på med mitt projektarbete som handlar om att jag som aldrig sprungit en mil förut ska under några veckor träna för att klara av att springa en mil under 45 minuter. Tränar dock fotboll på hög nivå så konditionen finns men jag undrar hur bör jag träna? vad ska jag träna för muskler? hur bör ett träningspass se ut?
Ett bra tips är att värma upp och stretcha ut bröstrygg och stela muskler innan man ger sig ut i löpspåret. Här kommer flera tips på hur du ska göra för att andas bättre när du löper.
Asfaltslöpning gör att du som löpare utsätter dig för en kraftig stötchock motsvarande fyra gånger din egen kroppsvikt varje gång du sätter ner din fot men är det farligt?