Tar tillbaka kontrollen

28 juni, 2016

I flera månader har jag haft en konstig, slumpmässigt förekommande värk i benet, ungefär på samma ställe där benhnneinflammation brukar kännas. Jag vet dock inte om det faktiskt är benhinneinflammation. Jag har nu varit hos sjukgymnast och åtminstone fått höra att det knappast är någon stressfraktur, vilket lugnade mig något. 

Jag känner att jag måste komma tillbaka till regelbunden löpning igen, även om inte värken är helt borta. Då det inte är någon smärta som kommer vid varje steg jag tar eller vid en viss typ av intensitet eller liknande så känner jag mig hyfsat säker på att väldigt lugn löpning inte är någon fara.

Däremot har jag nu köpt ett pulsband för att få bättre koll på ansträngningen när jag springer. Jag ser till att alltid ha pulsen under 150, och stannar och går så fort den går över. Det tvingar mig att sakta ner ordentligt, vilket låter mig ta mjukare, försiktigare steg som inte har så hög påfrestning på kroppen. Då jag inte har något fantastiskt effektivt löpsteg tror jag mer på långsammare, mjukare löpning.

Det är skönt att ha bättre kontroll över löpningen, att veta exakt hur lugnt jag måste springa hela tiden, att ha en klocka som varnar när jag tar i för hårt, att slippa bry sig om tempo utan bara kunna tänka på njutningen och naturen. Dessutom ser jag till att använda alla medel jag har mot värken: kompression, is, ben i högläge, stretch av vaderna och fot- och benstyrka.

Förhoppningsvis går värken över och jag lyckas komma till startlinjen för Bydalsfjällen 50K i årets bästa form! 

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!