Ensam lång väg hem

19 juli, 2016

Tre timmars hård ansträngning i söndags, då borde det vara tre vilodagar nu enligt Erik Wickströms modell. Jag tog det lugnt i går, men i dag skippade jag den principen och betade av ett långpass som jag har sneglat på ett tag: Sörmlandsledens fyra första etapper mellan Björkhagen och Rudans gård i Haninge. Skippade frukosten och stack alltså ut till Handen i morse. Sen 38 kilometer terränglöpning tillbaka hem. Jag sprang utan varken karta eller telefon och det gick bra till en början. I en halv kilometer, sen försvann markeringen. Lyckades chansa rätt men sprang senare fel i ett ouppmärksamt ögonblick och turen blev ett par kilometer längre än nödvändigt. 

Jag tog det lugnt (6 min/km i snitt), stannade och badade och hann beta av sex sommarprat, det ena sämre än det andra. Det kändes bra dom första 3 milen, men sista etappen från Skogshyddan och hem blev jag snabbt rejält trött. Trodde först att det mest var mentalt eftersom jag har sprungit den sträckan ganska mycket. Men med bara två kilometer kvar händer nåt som jag inte kan minnas har hänt tidigare: jag orkar inte springa mer. Benen är helt slut. Jag är långt nere i källaren, som norrmännen skulle ha sagt, och måste sätta mig på en sten och vila en stund. Efter lite stretching springer jag vidare men med bara några hundra meter kvar till Markuskyrkan i Björkhagen så börjar mina ben gå istället för att springa och jag kan inte göra någonting åt det. Det är alltså med nöd och näppe jag tar mig hem. Kanske beror det på vätskebrist i värmen. Kanske är det fastan. Kanske är det halvmaran från i söndags som sitter i. Förmodligen en kombination av alltihop. 

En rast och lite mat i magen så hade jag nog kunnat springa vidare. Men jag tänker på projektet Bergslagsleden som jag skrev om tidigare. Hade jag kunnat springa fem mil till i dag? Och framför allt, hade jag kunna springa lika långt i två dagar till? Ytterst tveksamt, och frågan är om jag inte måste träna mycket mer långpass för att orka med en sån utmaning. Nu väntar en kajaktur med K i några dagar och därmed lite vila. I alla fall för benen.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!