Swimrunträning

31 juli, 2016

Körde mitt första riktiga swimrun-träningspass idag. Ha känt på sporten lite när jag och Ronny för några veckor sedan körde lite lätt på Jogersö men idag var det mer på riktigt. Gisesjön, på kustvägen mellan Nyköping och trosa, var träningspllatsen.

Jag hittar bra kring den sjön, iallafall 2/3 då mina morföräldrar hade sommarstuga där när jag var liten och en stor del av somrarna spenderades således där. Den sista 1/3 var lite oskriven men det är inte så många kilometer att hålla reda på.

Målet var att jag och Ronny skulle ta oss fyra varv där varje varv består av ca 4 km löpning och 1.3 km simning enligt Google. Sörmlandsleden går inte lika rakt som sträcken på datorn och eftersom min kära hund tyckte att min Garmin verkade bra att bita i har jag ingen klocka som fixar både löpning och vatten har jag ingen aning om hur långt det blev. Betyligt kotare än planen iallafall.

Ronny kunde till sist inte så jag blev själv. Och eftersom jag var så inställd på att köra så gjorde jag det också. Upp tidigt (5.30 på en söndag...) och iväg de dryga 4 milen.

Jag hade bestämt mig för att köra utan våtdräkt och istället bara i mina Jammers (långa simbyxor) men det kändes sådär när jag kom fram och bilens termometer visade 12 varma grader... De farohågorna löste sig direkt, vattnet var väldigt behagligt så var inga problem.

Den bekanta delen av banan var inga problem alls förutom att Sörmladsledsmarkeringarna inte var riktigt samspelta med min fart och jag sprang fel några gånger när jag inte såg markeringarna. När min lokalkännedom tog slut slutade också den löpbara terrängen. Tät skog med mycket barrträd och torkad sjöbotten med vass och högt gräs gjorde snabbt om motionsformen til swimwalking, det gick verkligen inte att jogga.

Jag snubblade fram innan jag gav upp löpförsöken och simmade mer istället efter att ha trevat mig fram till vattenkanten igen. Så den ursprungliga bansträckningen sprack totalt; Från fyra simsträckor/varv á 150-300 meter blev det 7 där de oplanerade var kanske 50 meter. Första varvet tog bra mycket längre tid pga detta än jag tänkt och jag avslutade första varvet på 1.10-1.15 nånstans.

Men vilken känsla när jag vattenpausade vid bilen. Man blir barn igen när man kravlar uppför hällar och glider i vattnet som värsta kustjägaren på jakt efter fiender. Det såg nog absolut inte ut så när jag halkade runt men det bjuder jag på. Det var dessutom så pass tidigt så de människor jag passerade hade för mycket grus i ögonen för att ens se mig gissar jag.

Ut på varv två, bra uppvärmd och bra fart i benen. Hittar i skogen där jag sprang fel första varvet, så det blir sörmandsled i bra fart fram till badstranden på "min" sida. Eller inte... Den rätta vägen enligt sörmalsnleden hade stora nivåskillnader som mitt *valfri svordom* knä inte klarade av efter ett par snedtramp och för långa steg.

Simningen funkade fortfarande bra men humöret sjönk ganska drastiskt när jag var tvungen att gå. Jag testade lite närmare vattenväg tillbaks mot bilen, dock blev sista simningen den längsta (för er invanda: Från "tomtens ö" till "Gröna udden") och det är väl kanske inte skitsmart när man hållit på länge. Så letande efter bra vägar kommer fortsätta nästa gång.

Tog 2h20min att ta sig knappa två varv men med rätt navigering kommer varje varv gå med marginal under timmen. Men det får vänta.

Gissar att jag sprang 30-40 minuter, gick 30-40 minuter och simmade strax över timmen. Det tar sin lilla tid att klättra upp och ner för hälllar också.

Och knät... Ja... Med 19 dagar kvar till IM är dagsformen högst osäker... Ska hållla mig borta från stigar och andra svårkuperade vägar sista löp-passen och jobba lite extra med stabilitet. Kanske kan ge några kilometer till.

 

Väl hemma var jag rätt mör och nu, 4 timmar efter att jag avslutat passet känns det som att det var betydligt värre än 2 timmar zon2. Trött i stora delar av kroppen. Det är lite synd att jag inte testat swimrun tidigare för det är grym träning och utsätter kroppen för det den är gjord att göra; Springa i skog, klättra i bergiga sluttningar och simma från land till ö till land.

Nästa säsong kommer det bli mycket mer swimrun.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!