Träna löpning och lev ett längre liv!

23 november, 2012

Färsk undersökning visar att risken för att dö var 44 procent lägre för löparna än ickelöparna.

När kylan slår till med kalla vindpustar och mörkret snabbt faller in, får vi inte falla in i deppet för mycket. Betydligt fler känner sig nedstämda och orkeslösa under den här perioden av året. Många drabbas även av sömnstörningar.
– Förändringar i matvanorna är också vanliga. På vintern äter man gärna godis, sötsaker och choklad. Allt som innehåller kolhydrater vill man ha, säger Baba Pendse, överläkare i psykiatri vid Malmö allmänna sjukhus i DN.
Han är en förespråkare för ljusbehandling, en numera ifrågasatt metod att kompensera för det solljus som vi missar under den mörka årstiden. Något nytt för oss löpare som presenterades på Euro Prevent 2012 i Dublin visade att vi kan leva 6,2 år längre än andra. Forskarna kom fram till den siffran med hjälp av statistik från den så kallade Österbroundersökningen, där man under 35 års tid följde 20 000 personer och kartlade deras hälsa och livsstil. Det framkom även att löpare äter nyttigare mat, håller formen och det farliga fettet runt midjan borta i större utsträckning och rökte mindre. Forskarna kom även fram till att det var 44 procent lägre risk att dö i förtid om du löptränar regelbundet än för ickelöparna visade resultatet efter 35 år som studien pågick. Forskarna på Euro Prevent 2012 i Dublin presenterade alltså konkret data för första gången någonsin där man jämförde sambandet mellan löpning och livslängd.

Långsamt tempo

Aktiv träning skriver att, enligt studien uppnås bäst effekt av 2–3 timmars löpning per vecka fördelat på 2–4 rundor. Effekten blir inte bättre om man löper mer. Tempot ska vara långsamt till måttligt. Det blir inte bättre för att man löper snabbare. Formen och åldern bör bestämma om löptempot ska vara långsamt eller måttligt. Att börja träna ger inte bara en längre livslängd. Du blir även gladare, starkare, friskare och piggare. Undersökningar har visat att en halvtimmes löpning varannan dag stärker immunförsvaret så att du får bättre försvar. Var tredje person riskerar i dagens samhälle att dö i någon hjärtsjukdom men om vi rör på oss bara lite mer så sjunker risken radikalt. När du springer blir hjärtat starkare eftersom det då tvingas pumpa runt extra mycket blod i kroppen - och då faller ditt blodtryck också. Många människor tror fortfarande att löpning är farligt för hjärtat. Men fördelarna är betydligt fler än riskerna. Löpning stärker hjärtmuskeln och förbättrar slagvolymen, det vill säga den mängd blod som pumpas runt vid varje hjärtslag. American Journal of Public Health rapporterar också att regelbunden konditionsträning hjälper till att reglera hjärtslagen, men att fördelarna försvinner om du upphör med träningen under fyra veckor, går det att läsa på Runners Worlds hemsida.

Av Allt om Löpning
info@alltomlopning.se
Foto: Fotolia

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

löpning

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!