Lidingö

15 juni, 2017

Eftersom min idé om ett tävlingsfritt år ändå sprack så har jag anmält mig till Lidingöloppet. Min vita val. Det är alltid mer stimulerande att ha ett träningsmål i horisonten att sikta mot. Och en dröm jag har är ju att springa på under två timmar. I fjol var jag inte ens nära, och eventuellt är det för höga ambitioner för en löpare på min nivå. Jag är inget fan av träningsprogram, men när jag av nyfikenhet försökte googla fram ett för sub 2h så hittade jag inte ens något, bara några trådar där folk pratar om hur svårt det är klara den gränsen. Men jag tänker ändå spänna bågen och göra ett försök. Några saker kommer att vara annorlunda i år:

* Jag tänker öppna hårdare. I fjol testade jag att hålla igen lite i början för att ha krafter kvar sista milen. Den taktiken tror jag inte på, det gäller att löpa på i början när benen är pigga och terrängen flack för att ha tidsmarginal i slutet. Efter två mil är man ungefär lika trött oavsett öppningstempo. Är min tes alltså.

* Jag ska bli bättre på att springa i nedförsbackar. Vet inte exakt hur men det går väl att träna på det. Nu känns det som att jag fegar och bromsar för mycket utför vilket gör att jag både tappar fart och sliter på benen.

* Men framför allt kommer jag att öka träningsdosen. Jag har ju loggat dom senaste tre årens löppass och kan gå tillbaka och se månad för månad hur mycket jag springer. Om jag bara räknar fem månader, april till augusti, så har jag dom två senaste åren sprungit 157 resp 158 km/månad i snitt under den perioden, och gjort Lidingö på 2.02 respektive 2.05-ish. Hittills i år har jag under april, maj och halva juni snittat 236 km/månad. Jag ligger alltså på runt sex mil i veckan nu, mot cirka fyra dom två senaste åren. Och jag vill öka den dosen under juli och augusti, uppåt 7-10 mil i veckan. 

* Dessutom kommer min gamla löpantagonist Fred ställa upp i år. Förutsatt att han står lika väl förberedd som jag på startlinjen så kommer han kanske kunna sporra mig till stordåd, för den matchen i matchen vill man inte förlora. Men antagligen kommer han att vara avhängd redan strax efter starten.

Taggar

Lidingöloppet

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!