Traillöpning – en form som passar alla

6 augusti, 2017

Känner du för att göra något mer än att bara springa i stadsmiljö kan du testa på traillöpning och låta skogen och dess natur ge dig en härlig stund och urladdning.

Traillöpning är en form som är spännande och rolig. Att få springa i skog, på olika höjder, ta sig över eller runt naturliga hinder i vackra landskap låter väl inte helt fel. Allt om Löpnings bloggare Mats Nord, började med löpning i början på 2000-talet och har sedan dess sprungit många traillopp.


Vad ska jag ska tänka på när det kommer till utrustning och val av område om jag är nybörjare och intresserad?

– 
Om man vill börja springa i skogen är det viktigaste att ha ett par bra trailskor. Några av de tre största skilnaderna mot ett par vanliga skor är att de har ett grövre mönster för att få bättre grepp. Nästa är att de är förstärkta framtill, så om man skulle sparka i en sten eller rot så klara sig tårna bättre och skon blir inte förstörd. Sista skillnaden är materialet i skon. Det suger inte åt sig vatten som en vanlilg asfaltssko gör, samt att om man blivit lerig under ett pass så är det bara att spola av dem under kranen.

Mats säger vidare;

– Många har säkert provat att springa i olika former av motionsspår och känner att det vore kul att springa utanför både dem och asfalten. Det bästa att börja är om man har någon skog i närheten där man hittar och börjar springa på en stig. Om man är ovan löpare kan det vara lämpligt att till en början välja en hyfsad lättsprungen stig. Det är andra muskler i ben och fötter som får jobba, vilket kan kännas efteråt. Traillöpning är också bra för bålstabilitet då kroppen hela tiden får jobba för att parrera ojämnheter med mera. När man börjar bli van att springa i skogen, varför inte utmana sig själv att springa helt obanat, utanför alla stigar? Vet man ingen lämplig skog föreslår jag att man köper en orienteringskarta och kanske går på stigar först om man känner sig ovan att använda karta. Ett annat bra komplement är att kolla på löparforum och få tips på rundor. Att tänka på är att det inte går att jämföra tider mellan att springa på asfalt och i skog. Det går långsammare i skogen, men det är så mycket roligare!

Vad är då tjusningen med just trail?

– Tjusningen med att springa trail är friheten. Friheten att njuta av naturen, med skogen, djuren och vyerna. Att stanna upp under passet och bara insupa detta är en ynnest. Friheten från alla måsten, ingen kan se hur man springer och man behöver inte jaga kilometertider. En runda i skogen ger mig så mycket energi mot vad en runda på asfalt gör.
 


Vilket traillopp i Sverige skulle du rekommendera någon att springa första gången som utmaning?

– Traillop blir mer och mer populärt och det poppar hela tiden upp nya. Många lopp har flera olika längder som man kan välja mellan. Det kan vara från 5km och till över 100km. Den bästa samlingsstidan för traillopp i Sverige är nog Trailrunning Sweden. Där finns både stora och små lopp listade.

Av: Johnny Axelsson
Foto: Privat & Pixabay

Gillar du råden här ovan och behöver nya löparprylar för din traillöpning? Här är shoppingtips från Allt om Löpning


Det är alltid kul och trevligt att förnya träningsgarderoben! Nya löparskor, tights och löpartröjor att träna i inför din nästa utmaning hittar du hos våra vänner på Outnorth med ett stort utbud till bra priser.

Klicka här för att komma till löparprylarna

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!