Som vanligt har det gått alldeles för länge sedan jag skrev något. Vad händer då? Till att börja med så jag äntligen satt upp mål att träna för. Årets mål kommer bli tävlingen Ultra Trail Monte Rosa. Det är en systetävling till UTMB, men lite tuffare. Längden är ungefär den samma 170km, men 1300höjdmeter till gent emot UTMB, totalt 11300höjdmeter. Det finns två varianter av tävlingen, etapplopp på 4 dagar eller som jag ska köra, allt i ett svep. Det finns två perspektiv på vad som är tuffast. Jag tror att etapploppet är mentalt jobbigast. Att starta om fyra gånger eller gå i mål tre gånger och känna att man måste göra samma sak igen och igen. Att köra loppet i ett svep kommer givetvis vara med påfrestande då det inte finns utrymme för återhämtning. Egentligen så vet jag inte vad som skulle passa mig bäst. Det jag ska göra är i alla fall är att köra hela loppet i ett svep. Det blir ett år med att gnugga backe!
Innan semestern blir det ett nytt försök att ge sig på ECOTRAIL Stockholm. Jag sprang det förra året men hade en hel del problem med kramp, så det ska bli kul att förhoppningsvis få revanch. Bra att få ett kvitto på formen och det är alltid kul att tävla.
Har inga andra tävlingar inplanerade för tillfället, men man vet aldrig om det blir någon spontantävling här på våren.
Den här veckan har jag varit bortrest. Tänkte innan att jag skulle kickstarta med en rejäl mängdvecka och det har det blivit. Med ibland både morgonjogg och ett längre pass efter jobbet har kilometrarna rullat på. Har redan nu, torsdag, passerat 100km-sträcket! Kvällens runda var nog den som gått lättast och snabbast. Efteråt var jag inte uttömd som jag varit efter andra pass i veckan. Det kändes som att kroppen nu efter ett antal dagar med högt energiuttag börjag anpassa sig. Häftigt att uppleva det! Får se hur jag ska ta min träning vidare nu.
Säger du ofta till dig själv och dina vänner att du inte tid eller svårt att komma igång med din träning? Då kan du alltid börja med dessa små enkla tips.
Fredrik Zillén som är professionell löptränare reder för oss grundligt ut frågor kring löpning och teknik - till metoder och skor - samt misstag som vi löpare ibland har svårt att ta oss ur.
Okej, svara ärligt, när tränade du senast? En vecka sedan, två veckor sedan – eller kanske några månader sedan? Du kanske helt enkelt inte har hittat till gymmet än efter sommaren och semestern, utan lite gått och väntat på att den där riktiga träningssugen ska sätta in?
Jag går sista året på gymnasiet och håller på med mitt projektarbete som handlar om att jag som aldrig sprungit en mil förut ska under några veckor träna för att klara av att springa en mil under 45 minuter. Tränar dock fotboll på hög nivå så konditionen finns men jag undrar hur bör jag träna? vad ska jag träna för muskler? hur bör ett träningspass se ut?
Olika typer av intervallpass är perfekt träning för att flytta gränserna framför oss. Men det finns mycket att tänka på och många olika variationer när det gäller intervaller.
Bålstabilitet är viktigt för kroppskontrollen. Bålen består av mage, rygg, bäcken och skuldror som transporterar kraften i armar och ben till ryggraden. Bålen fungerar som navet i ett cykelhjul. Nedan hittar du exempel på några effektiva övningar som stärker bålen...
Ett bra tips är att värma upp och stretcha ut bröstrygg och stela muskler innan man ger sig ut i löpspåret. Här kommer flera tips på hur du ska göra för att andas bättre när du löper.