Det är inte bara positiva saker som hänt under det här året. För precis ett år sedan började min man rasa i vikt, fast han levde som vanligt. Dessutom drack han galna mängder vatten. Vi misstänkte rätt snart att han drabbats av diabetes och besök hos vc och sjukhuset bekräftade tyvärr våra misstankar.
Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom som kan drabba vem som helst. Det egna immunförsvaret ger sig på kroppens insulinproducerande celler och slår ut dem. Därför måste en typ 1a alltid tillföra insulin för att kunna reglera sitt blodsocker.
Det var mycket som ändrades den dagen. Från att ha varit fullt frisk och tränat mycket utan mån större eftertanke när eller hur han skulle träna så måste allt nu planeras. Men det sämsta med sjukdomen är att han inte kan fortsätta arbeta som brandman. Man får inte rökdyka om har typ 1. Som tur är fick han en tjänst som styrkeledare, och har precis avslutat sin utbildning.
Det har trots allt kommit mycket positivt ur diabetesen. Han har fortsatt att träna mycket, det är inget problem det kräver bara mer planering. Han kom med i Ski Team Novo Nordisk, ett team bestående av diabetiker som kör öppet spår på Vasaloppet för att visa för att andra att det går att göra allt med sjukdomen. Det är Robin Bryntesson, fd elitskidåkare och diabetiker, som driver teamet.
Så Emil åkte 3 Vasalopp på en vecka. Först öppet spår, sedan Nattvasan ihop med min pappa (jag skulle egentligen åkt men hade en mage i vägen!) och "riktiga " Vasaloppet. Det är häftigt vad kroppen klarar av för Emil gjorde sitt bästa Vasaloppsresultat någonsin, trots att han hade 2 lopp i kroppen redan.
När han fyllde år så gav jag honom en start i Nordenskiöldsloppet, 22 mils skidåkning i Jokkmokk nästa år. Så nu ligger fokus på det.
Vi har därför gått med i Sockertoppen IF, man behöver inte vara diabetiker för att tävla för dem. Överskottet går bla till ett läger för barn och ungdomar med diabetes.
Mitt under den rådande läget med covid-19-pandemin i stora delar av världen har vi blivit förälskade i löpning. Det visar en studie bland 14 000 motionärer från 12 länder.
Jag hör alldeles för många som slutar att motionera eller träna löpning på grund av smärta från benhinnorna. Detta tycker jag är mycket tråkigt då det finns flertalet delar att undersöka för att hitta orsaken till problemen. Det kanske kräver lite mer arbete men det är värt det i slutändan...
Jag går sista året på gymnasiet och håller på med mitt projektarbete som handlar om att jag som aldrig sprungit en mil förut ska under några veckor träna för att klara av att springa en mil under 45 minuter. Tränar dock fotboll på hög nivå så konditionen finns men jag undrar hur bör jag träna? vad ska jag träna för muskler? hur bör ett träningspass se ut?
Olika typer av intervallpass är perfekt träning för att flytta gränserna framför oss. Men det finns mycket att tänka på och många olika variationer när det gäller intervaller.
Bålstabilitet är viktigt för kroppskontrollen. Bålen består av mage, rygg, bäcken och skuldror som transporterar kraften i armar och ben till ryggraden. Bålen fungerar som navet i ett cykelhjul. Nedan hittar du exempel på några effektiva övningar som stärker bålen...
Ett bra tips är att värma upp och stretcha ut bröstrygg och stela muskler innan man ger sig ut i löpspåret. Här kommer flera tips på hur du ska göra för att andas bättre när du löper.