Långt, tydligt och uppmanande

23 oktober, 2018

En filterbubbla på Facebook är det som innebär att vi i våra flöden blir visade saker vi redan tittar på, tipsade att gilla saker vi redan gillar och köpa sånt vi brukar köpa. Om och om igen.

Fastnar man i en algoritm som tror vi gillar ett visst företag kommer mängder med reklam därifrån visas. Kommenterar man ett inlägg där ett nazistiskt parti blivit upplurat på läktaren av en libanesisk restaurang tror Facebook att man drar nytta av all skit som kommer från Firma Kasselstrand&Ohlson.

Det är inte så svårt att förstå att världsbilden vinklas kraftigt beroende på vilken bubbla man fastnar i eftersom man blir konstant bekräftad i att man har rätt. Inga kritiska tankar här inte, världen är svartvit.

Min egen bubbla. Hade fler varit i den är jag helt övertygad om att världen varit en bättre plats.
I min filterbubbla snorsportas det väldigt mycket; långt och fort. Det serveras uteslutande vegetarisk mat, folk röstar rött och läser viralgranskaren från Metro.
Vuxna bygger galna kreationer med små danska plastbitar och handlar på BR, Matsmart och Decathlon.
Får man tid över kollar man på sammandrag från Swimrun och Triathlon eller räddar världshaven från plast och olja.
"Oh what a wonderful world it would  be" som den gamla låten av Sam Cooke går.

Att bli matad med min filterbubbla innebär för egen del att det normala idrottandet tas till en annan nivå. Jag följer, på inte allt för långt avstånd, hur man åker Europa runt och tävlar i långa swimrunlopp eller går upp i svinottan för att stirra maniskt in i en cykeldator och trycka watt på fantasinivå. Långa trail-lopp i både när och fjärran. En träningsvecka där det tränas mer än man tittar på TV är närmast en självklarhet och nya löpskor verkar köpas oftare än underkläder.

Och jag gillar det. Oftast. Vad som betraktas som normalt är en viktig del i hur den egna träningen uppfattas. Blir man matad med att den roligaste träningen är att flytta handen mellan fjärrkontroll och chipspåse eller att det är direkt avvikande att cykla till affären istället för att åka bil kommer skorna bli stående i hallen en regnig morgon, hur många hashtags man än vill tagga i sitt Instagraminlägg.

Får man däremot veta att det faktiskt inte är så märkligt att använda kroppen till förflyttning eller att då och då klättra ur soffan för att ta sig ut i skogen, även när solen inte lyser och det är precis lagom varmt, kan det ju innebära att man lyfter blicken lite oftare. Kanske. För alla, ALLA, mår bra av att vara utomhus och motionera.

Och ja, jag vet mycket väl att det finns de som inte orkar ta sig ut i perioder av olika anledningar. Jag vet mycket väl. Men för alla andra finns det inga ursäkter för att må bättre.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!