Året är snart slut och de har inte blivit jätte många löparpass de senaste, jag har i alla fall försökt hålla igång med ett pass varje vecka på löpbandet, har inte varit så motiverad att springa ute i kylan. Däremot har jag börjat styrketräna! För nån månad sen lånade jag boken Olgas omstart på biblioteket, de var som den var skrivet direkt till mig, jag bestämde mig för att följa den, ge den en ärlig chans. Jag har ju testat allt annat utan resultat och de som står i boken låter vettigt, så jag var helt enkelt tvungen att köpa boken och nu läser jag den för andra gången. I boken finns ett styrketräningsprogram för 12 veckor, tre olika fyra veckorsprogram, idag har jag kört klart månad ett och de känns fantastiskt bra att jag hittills lyckats följa programmet till punkt och pricka. Jag tycker egentligen att styrketräning är skittråkigt, så jag vet inte hur hon lyckats, Olga Rönnberg, att få mig så pass motiverad att jag kört fyra veckor på raken.
Med mitt PT-projekt går de lika uselt som de gjort hela tiden, men jag har inte haft de bästa förutsättningarna. Stress på jobbet som resulterat i två sjukskrivningar på 10 veckor totalt. Motivation som gått upp och ner, trötthet, huvudvärk… Men nu ser de ut som jobbsituationen kommer förändras, från och med januari kommer jag ha två dagar ledigt varje vecka(!), så redan nu känner jag mig lugnare, att jag kommer klara av att jobba mitt schema. Jag hoppas detta leder till mer harmoni i livet och att mina resultat äntligen ska komma. Detta är även något Olga tar upp i boken, att stress försvårar viktminskning och rent allmänt fuckar upp kroppens funktioner. Efter 2017 som var ett riktigt skit år och 2018 var inte jätte mycket bättre, så hoppas jag att 2019 blir fantastiskt!
När man pratar om intervallträning inom löpning brukar man dela upp i korta och långa intervaller. Definitionen för vad som är kort eller långt är olika men för vanliga motionärer brukar jag dra gränsen vid 4 minuter...
Löparknä är den vanligaste skadan löpare råkar ut för och utgör cirka en fjärdedel av alla löparskador. Symptomen visar sig vanligast genom smärta i knäets utsida, och kring knäskålen, som uppstår vid löpning och förvärras vid utförslöpning. När skadan förvärras kommer smärtan snabbare och stannar kvar längre...
Efter många år med bara sporadisk träning blev Lotta Linderson, 44, en flitig motionslöpare förra året. På bara några månader gick hon från att småjogga tre kilometer till att springa Tjejmilen...
Är du biten av nya löparflugan eller vet du inte hur du ska komma i gång? Malin Ewerlöf Krepp, VM-medaljör och löparcoach, ger tips och peppning åt alla!
Jag går sista året på gymnasiet och håller på med mitt projektarbete som handlar om att jag som aldrig sprungit en mil förut ska under några veckor träna för att klara av att springa en mil under 45 minuter. Tränar dock fotboll på hög nivå så konditionen finns men jag undrar hur bör jag träna? vad ska jag träna för muskler? hur bör ett träningspass se ut?
Olika typer av intervallpass är perfekt träning för att flytta gränserna framför oss. Men det finns mycket att tänka på och många olika variationer när det gäller intervaller.
Bålstabilitet är viktigt för kroppskontrollen. Bålen består av mage, rygg, bäcken och skuldror som transporterar kraften i armar och ben till ryggraden. Bålen fungerar som navet i ett cykelhjul. Nedan hittar du exempel på några effektiva övningar som stärker bålen...
Ett bra tips är att värma upp och stretcha ut bröstrygg och stela muskler innan man ger sig ut i löpspåret. Här kommer flera tips på hur du ska göra för att andas bättre när du löper.