Uthållighetstävlingar kan vid otur leda till hjärtstopp. För en del finns skäl att låta kolla hjärtat innan start.

19 oktober, 2012

Motions- och tävlingslopp som Vasaloppet, Lidingöloppet och maraton är långlopp som riktar sig till allmänheten och blir bara fler och fler – och allt populärare. Men en uthållighetstävling ökar risken för hjärtstopp, visar forskning som presenteras i Journal American College of Cardiology.
– Den totala nyttan av att vara fysiskt aktiv är mycket större än risken för hjärtstopp. För en del finns dock skäl att låta kolla hjärtat innan de anmäler sig till Vasaloppet eller någon annan uthållighetstävling, säger Stefan James vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till Upsala Nya Tidning.
Forskarna har analyserat hjärtstopp bland Vasaloppsåkare för att undersöka risken. Mellan 1922 och 2010 inträffade 20 hjärtstopp, varav 15 dödliga, bland de 926 350 åkarna.
– Risken för att få hjärtstopp under Vasaloppet är alltså mycket liten. Jämfört med under normal aktivitet är dock risken mångdubbelt större. Alla utom en visade sig ha en sjukdom i kranskärl eller hjärtmuskel. Rådet till medelålders eller äldre som vill hårdträna är att först göra en läkarundersökning.

Fakta från Medtronic:
Vid ett hjärtstopp drabbas hjärtat av en kaotisk elektriskt aktivitet som medför att hjärtmuskeln börjar flimmra. Det tillståndet kallas kammarflimmer eller ventikelflimmer (VF) och innebär att hjärtat förlorar sin pumpförmåga och att blodtillförseln till kroppen därmed avstannar. Bara några få minuter efter att det inträffat blir skadorna av syrebristen till hjärnan så omfattande att det blir omöjligt att överleva. För att överleva krävs att hjärtat får en elektrisk stöt som möjliggör för hjärtat att börja slå igen. Den vanligaste orsaken till ett hjärtstopp är en hjärtinfarkt. Risken är som allra störst under de första timmarna efter infarkten. Ett plötsligt hjärtstopp kan egentligen drabba vem som helst, gammal eller ung. Bara i Sverige drabbas årligen runt 15.000 personer. Men man kan ändå urskilja vissa riskgrupper:

  • Personer som har haft en hjärtinfarkt/hjärtattack
  • Personer som har upplevt hjärtsvikt (ett hjärta med sämre pumpförmåga)
  • Personer som har överlevt ett tidigare plötsligt hjärtstopp
  • Personer som har en släkthistoria av plötsligt hjärtstopp
Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!