New York Marathon ställs in efter hård kritik

2 november, 2012

Antalet offer för stormen Sandy fortsätter att stiga i östra USA. Trots det väntades ett av världens största lopp, New York Marathon genomföras som planerat på söndagen och flera hundra anmälda svenskar väntades springa loppet bland de 40 000 anmälda. En av svenskarna på plats är vår kända maratonlöpare Anders Szalkai.
– Jag tycker ändå det är rätt att genomföra tävlingen, sa Anders till TT på fredagskvällen svensk tid.
– Jag hoppas att loppet kan bli en positiv manifestation. Många menar att livet måste någonstans kunna gå vidare och jag ställer mig nog på den sidan, sa Anders vidare.
Nu är tyvärr loppet inställd. Efter den hårda kritiken från folk i staden meddelade borgmästare Michael Bloomberg sent svensk tid på fredagen att New York City Marathon ställs in, rapporterar AP. De stormdrabbade områdena återhämtar sig fortfarande efter Sandys framfart och många hushåll är fortfarande utan el. Minst 40 personer i New York har mist livet i stormen. Beslutet twittrades också ut från det officiella Twitterkontot tillhörande New Yorks borgmästares kontor: "Vi har beslutat att ställa in NYC marathon." Enligt New York Times är beslutet historiskt, då loppet har hållits varje år sedan 1970, även efter terrorattackerna 2001.
- Även om loppet inte skulle ha tagit resurser från räddningsinsatserna så är det tydligt att det har blivit en källa till motsättningar, sade Michael Bloomberg i en kommentar, och fortsatte:
- Vi kan inte låta en kontrovers kring ett sportarrangemang – inte ens ett så betydelsefullt som det här – ta uppmärksamheten från allt viktigt jobb som görs för att vi ska få vår stad på fötter igen.
En kvinna som planerade att springa New York marathon på söndag var journalisten Sofia Hedström.
– Det är klart att det är frustrerande för oss som ska springa, men samtidigt litar jag på att han har tagit rätt beslut, säger hon till Aftonbladet.
Enligt henne är New York inte sig likt.
– Det är en spökstad. Stämningen är dämpad och många är utan el. Det är väldigt mörkt, tyst och ruggigt.

Läs mer info på New York marathons officiella hemsida http://www.ingnycmarathon.org/

Taggar

New York marathonSandystorm

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!