Efter träningspasset måste vi fylla på depåerna

6 oktober, 2013

Läs och låt dig inspireras av våra recept. Hos oss hittar du allt från frukosttips på gröt till mumsiga jordgubbs och apelsin-smoothies till pasta med ugnsrostade grönsaker och feta. Kolla in våra härliga recept genom att klicka direktlänken: RECEPT
 Träningsexperten Jenny Sunding ger dig här också goda råd under och efter din löprunda.
– Timmarna efter ett hårt träningspass är kroppen extra infektionskänslig, något som kallas för ”det öppna fönstret”. För att minska infektionsrisken och påbörja kroppens uppbyggnad efter träningen är det viktigt att snabbt börja fylla på musklernas energiförråd. Näringstillförseln påskyndar återhämtningen och motverkar att kroppen börjar bryta ner muskelmassa. Fyll på med protein och snabba kolhydrater, till exempel en banan och några deciliter chokladmjölk, om det dröjer mer än 30 minuter innan du äter en fullvärdig måltid.
"Ska man även äta något under sin runda eller beror det på hur långt och snabbt man springer"? 
– Det är bra att fylla på med vätska under träningspasset, speciellt om det överstiger en timme. När kroppen svettas försvinner också elektrolyter (salter), dessa fyller du på med en energidryck. Du kan också ta med dig snabba kolhydrater (enkla sockerarter) i form av en gel, energibar eller liknande. De enkla sockerarterna kan snabbt användas som energi. Eftersom glykogendepåerna ökar av kolhydrater, minskar även risken att du ”går in i väggen” ute på långpasset, säger Jenny till Allt om Löpning.

Läs även: Blir du ofta andfådd när du tränar?

Av Allt om Löpning

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

recept

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!