Var rädd om ditt löparhjärta - päron och äpplen kan ge strokeskydd

24 januari, 2013

Vill du minska risken för en stroke? Då ska du äta många äpplen, päron och gröna gladgrönsaker. Det visar en ny studie som publiceras i facktidskriften Atherosclerosis som undersökt kopplingen mellan matvanor och hjärt- och kärlsjukdomar rapporterar UNT. En person som åt runt tre frukter om dagen hade ungefär 20 procents lägre risk att drabbas av stroke. Omkring 75 000 svenskar - både kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län var med i studien. Professor Alicja Wolk säger till tidningen:
– Vi vet att en hög andel frukt och grönsaker i kosten kan vara kopplat till lägre blodtryck.
Kopplingen mellan hög fruktkonsumtion och sänkt risk för stroke gällde bara de deltagare som hade normalt blodtryck.
– För dem som har högt blodtryck trots att de äter mycket frukt och grönt är blodtrycksmedicinering absolut nödvändig för att minska risken för stroke, säger Alicja Wolk.


Uppe till höger ser ni en av Allt om Löpnings alla playlists frånatt ha i lurarna! Du kan även ladda ner hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-loggan här ovan.

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

äpplehjärtakärlpäronstroke

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!