
TRIATHLON: En idrott på frammarsch
27 januari, 2013
Artiklar
Sedan Lisa Nordéns silvermadalj i Olympiska spelen som avgjordes under 2012, tycks svenska folket ha fått mersmak. Inspirerade av denna enorma atlet, tar nu alltfler motionärer inom löpning, steget till att börja träna triathlon och anmäla sig till olika tävlingar.
Intresset för triathlon tycks inte kunna hejdas och visas gång på gång, bland annat genom Lisa Nordéns framgång på Idrottsgalan där hon tilldelades Jerringpriset – svenska folkets pris. Ungefär samtidigt slår Sveriges största triathlontävling anmälningsrekord för den här tiden på året.
Vad är triathlon?
Triathlon är en idrott sammansatt av de tre grenerna simning, cykling och löpning. Tiden tas från att tävlingen inleds med simning till att den avslutas med målgång genom löpning, all tid däremellan räknas in. Med andra ord är det viktigt att snabbt kunna växla från simning till cykling samt från cykling till löpning med de kläd- och utrustningsbyten det innebär.
Det finns 4 distanser som triathlontävlingar vanligen består av: Sprint, Olympisk, Medel och Ironman (se nedan). Utöver dessa tävlingsklasser finns ofta också en motionsklass där sträckorna i regel är som för sprint eller något kortare. Simningen är sällan mer än 400 meter då det handlar om motionsklasser.
· Sprint: 0,75 km simning, 20 km cykling, 5 km löpning.
· Olympisk: 1,5 km simning, 40 km cykling, 10 km löpning.
· Medel: 1,9 km simning, 90 km cykling, 21 km löpning.
· Ironman: 3,8 km simning, 180 km cykling, 42 km löpning.
Hur kommer jag igång?
Nästan alla kan genomföra ett triathlon trots att det ofta klassas som den tuffaste idrotten som kan utövas. Som vi precis sett så finns det nämligen alltifrån relativt korta distanser till de långa och riktigt krävande. Har man som målsättning att ”bara” ta sig runt ett triathlon kan det vara bra att börja med någon av de kortare distanserna, exempelvis Sprintdistans. Man måste inte gå med i en triathlonförening, men det kan vara ett gott stöd och en genväg till att snabbare bli bättre genom de erfarenheter som redan finns i klubben. För att kunna utföra loppet behöver man cykel, löparskor och eventuellt en våtdräkt. Är man ute efter att göra ett så gott resultat som möjligt bör man se till att man har tillgång till en riktig tränings-/ tävlingscykel. Dessa finns i olika utföranden och kostar från ett par tusenlappar och uppåt att köpa nya.
Nu börjar träningen!
Hur ska man då lägga upp träningen? Denna ständigt återkommande fråga där vi alltid måste ställa oss frågan: vad är vår målsättning? Träningen måste anpassas efter era förutsättningar så som val av distans, måltid, träningsbakgrund, hur mycket tid ni har att lägga på träning m.m. När man tränar inför ett triathlon brukar man försöka att fördela passen relativt jämt mellan de olika grenarna. Man tränar simning, cykling och löpning var för sig i det allra flesta fallen men man kan ibland kombinera två av grenarna så man får ett kombinationspass, ex. simning – cykling eller cykling – löpning. Man bör försöka se till att träna alla grenarna minst en gång/vecka för att kunna få en bra utveckling då det inte bara handlar om att stärka sin kondition och styrka utan också om att öva upp sin teknik.
Just i simmomentet är tekniken enormt viktig – för att inte säga avgörande – för hur snabbt momentet kan klaras av. Snabbaste och mest effektiva simsättet är crawl vilket långtifrån alla behärskar fullt ut. Ta kontakt med er simhall och fråga efter crawl-kurser, här kan det finnas många minuter att hämta! För den som inte riktigt har tid att lära sig crawl-tekniken kan givetvis använda sig av traditionellt bröstsim.
För att klara av ett Sprint-triathlon behöver man inte lägga ned överdrivet mycket tid. Man bör dock ligga på minst ca 3-5 pass/vecka sammanlagt. Har man svårt att få ihop tid vissa veckor kan man låta det bli en naturlig periodisering d.v.s. att man tränar lite mindre vissa veckor, men att man då i gengälld tränar lite mer en eller två veckor därefter. Eftersom sprintdistanserna är relativt korta kan även de olika passens längd vara det, ca 30-60 minuter räcker långt. Sätter man ihop två grenar till ett pass bör det givetvis vara längre, åtminstone 60-75 minuter långt.
Olika typer av pass
När man har börjat komma igång på allvar med sin triathlonträning kan man välja att variera sina pass för att på så sätt få ännu bättre och snabbare utveckling. Simning, cykling och löpning kan varieras genom att köra Intervall-, snabbdistans- och distanspass. Generellt sett kan man säga att man inte bör kombinera intervall- och snabbdistanspass i alltför stor utsträckning då dessa sliter ganska hårt på kroppen. De lugna distanspassen är alltså viktiga att få med i träningen och bör utgöra minst ca 50% av träningsmängden.
Om man jämför en triathlet och en vanlig löpare ska man tänka på att triathleten generellt kan ha mer intensiv träning i sitt schema då denne varierar sin träning mer över hela kroppen än löparen gör.
Viktigt är också att lägga in lite allmän styrketräning i träningsschemat varje vecka. 1-2 pass á ca 30 minuter räcker långt och kan läggas i samband med något av de övriga passen. På de här passen ska ni försöka få med så många av kroppens muskler som möjligt, allt för att stärka upp kroppen för de påfrestning som den kommer utsättas för och eftersom hela kroppen används under ett triathlon så kommer ni har stor nytta av detta.
Triathlon växer sig starkare
Idrottens popularitet bara ökar och ökar just nu i Sverige och har så gjort under flera år. I och med Lisa Nordén har vi nu fått en svensk utövare i det absoluta toppskiktet. Genom detta har vi antagligen mer och mer triathlon att vänta oss i mediabevakning och antalet utövare kan därför också förväntas att fortsätta stiga. Idag har vi band annat Kalmar Ironman och Kalmar Mini Tri som brukar arrangeras 1-2 dagar före Kalmar Ironman. Dessutom finns ITU World Triathlon Stockholm som är ett annat stort Triathlon-evenemang.
Av Carl Wyckman
info@alltomlopning.se
Foto: Fotolia
Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.
Öppna spellistanTaggar
cykelITU World Triathlon StockholmKalmar IronmanLisa NordénlöpningsimningTriathlontriatlon