Löparresor: löp i nya miljöer och upplev världen på ett nytt sätt!

1 juli, 2014

Brukar du säga till dig själv att "under denna semesterresa ska jag träna" men så faller det ändå? Då kanske du ska testa på det här med en löparresa istället! Det finns resor som passar alla – nybörjare till den mer inbitne.

Intresset för löpning som motionsform saknar motstycke där antalet löpare bara fortsätter att öka i Sverige och motionsloppen slår rekord efter rekord i antalet deltagare. Inte så konstigt då att trenden också nått semestern. Numera finns en mängd olika löparresor att välja på för den som vill komma i form eller bara vill springa i nya och spännande miljöer och samtidigt uppleva världen med nya ögon. Det är inte bara ett bra sätt att komma i form på, utan också en rolig reseform. Allt om Löpning har tittat lite närmre.


.

Se Afrika löpandes
Lars Bohlin på Kimbia Camp, anordnar löpträning på hög höjd i Kenyas stora löparcentrum i Ngong Hills utanför Nairobi.
– Man får träna löpning i ett underbart klimat, som en svensk sommar, fast på hög höjd som alla i världseliten gör. Man blir solbränd och du får träffa och umgås med kenyanska yrkeslöpare - både framgångsrika och fattiga löpare. Vi tar emot all sorters löpare, från nybörjare till elit och tar hand om dem på bästa sätt och vi låter våra kunder komma nära den Kenyanska löparkulturen och människorna här.
På frågan vad folk brukar säga efter sin resa, blir svaret:
– De är mer än nöjda och är fulla av det starka intrycket. De är inspirerade och säger att de vill komma tillbaka. Det är perfekt att komma hit och ha en aktiv semester samtidigt som man kan uppleva så mycket fantastiskt, säger Lars Bohlin.
Här kombinerar man träningen med olika upplevelser som utflykter, safaris och äventyr för de som har lust.

Europa, träning och teknik
Under 2012 startade Petra Kindlund, nutritionist och framgångsrik löpare med en andraplats på Lidingöloppet 2011 och flera JSM-guld på meritlistan, resor till Kroatien tillsammans med sin vän Katarina Lovrantova som hon mötte under studier i löpning i USA.
– Vi märkte att intresset för löpning växte och vi tänkte att när man själv åker på en resa blir det lätt att man inte tränar alls. Men när det är så många andra blir man motiverad att träna. Löparresor ger inspiration, gemenskap och äventyr. När man följer med oss på en resa så får man springa i en fantastisk miljö med höga berg och klarblått vatten! Vi ger dessutom personlig coachning med löpteknik och träningsanalys. Det blir en semester utöver det vanliga, säger Petra som driver CroRunning.


(Katarina och Petra som startade reseföretaget CroRunning)

Allt handlar inte om löpning på resan. För de som vill så börjar dagen med yoga vid soluppgången på en pir vid havet.
– Sedan bjuds det på frukostbuffé innan träningspasset kommer igång. Träningarna varierar stort där vi kör både intervaller, distans, löpteknik, styrka, vattenlöpning, bergslöpning och annat. Under dagen får man chans att återhämta sig och ta det lugnt. Sola, bada eller bara vara.


(Ett av träningspassen vid Makarska Rivieran i Kroatien)

På eftermiddagen drar nästa träningspass igång berättar Petra vidare.
– Vissa kvällar har vi föreläsningar. Alla träningspass är självklart frivilliga och är anpassade för alla nivåer av löpare. För de som vill finnas möjlighet att göra andra aktiviteter som forsränning, båttur till öar och annat. Lägret till Kroatien handlar inte bara om att träna utan om att uppleva och att man får en semester som ger mer än bara sol och bad.


(Löpkänsla och äventyr i Marocko)

Större utmaning 
Är du ute efter annan slags utmaning finns så kallade ”trail”-resor. Ett av dem går till södra Marockos stenökenområden Jbel Saghro där du kan ägna dig åt löpning bland berg och stigar. På dagarna råder en torr och behaglig värme medan nätterna där är kalla. Du sover i tält till en stjärnbeströdd rymd ovan dig och har alltid ett team bestående av mulor, mulförare, kock och två lokala bergsguider i din närhet vid behov.
– Man upplever ett storslaget ökenlandskap, utmanar sin kropp och sina sinnen samt bekantar sig med marockansk kultur. Den flitige motionären som vill kombinera löparlust och upptäckarglädje har mycket att se fram emot under 8 dagar, säger Nicke Sundström på Pathfinder Travels.


(Mulor och förare finns till hands!)

Simma, cykla och löp
För den som vill köra triathlon utomlands anordnar bland annat företaget Sportjoy resor till Spanien. På den här resan tränar man löpning, simning, cykling och teknikbyte.

(Sports Resort, La Manga Club)

– La Manga ligger längst ut på en udde vi Mar Menor-lagunen och angränsande mot naturreservat så det finns mycket stora områden för träning i en ostörd och mycket vacker miljö. Costa Calida som den här delen av den spanska kusten heter, har det allra bästa klimatet i hela Spanien så det är bra träningsförutsättningar året om. La Manga har under flera år attraherat de allra bästa triatleter för större tävlingar och även träningsläger. Här finns verkligen alla förutsättningar! Suveräna vägar för landsväg, varierad terräng för löpning i en underbart vacker natur och för simning bra stränder och även en inomhus 25 meter bassäng. Gymmet med både vikter och cardio håller en exceptionell klass, säger Annette Wephton på reseföretaget.
Triathlon-lägret pågår under 4 dagar.
– Den riktar sig till de som kanske har tävlat några gånger och vill förbättra sin teknik, men även om man vill börja på och vill lära sig övergångarna och få testa en tävling som avslutning.

Andra exempel på löparresor
GöteborgsVarvet tar dig tillsammans med apollo till kanarieön Fuerteventura. De riktar in sig till dig som vill träna och umgås - oavsett om du är nybörjare eller en mer erfaren löpare. Löparresan passar alla som har ett intresse för löpning och gillar att umgås i grupp. Även maratonlöperskan Isabellah Andersson har tidigare i en intervju med Allt om Löpning berättat att hon också anordnar löparresor i utkanten av Eldoret i Kenya, belägen på en höjd av 2130 meter över havet. Läs den intervju här
Kommentera gärna nedan denna artikel och berätta om du rest med något företag och hur du upplevde resan i sin helhet!

Johnny Axelsson
johnny@alltomlopning.se
Foto: Pressbilder

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

Costa CalidaCroRunningEldoretFuerteventuraJbel SaghroKenyaKimbia CampKroatienLa MangalöparresorlöpningNairobiNgong HillsPathfinder TravelsSportjoytrail

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!