Ta ansvar för din hälsa!

17 september, 2016

Min förkylning vill fortfarande inte ge sig utan den håller allt greppet om mig. Jag försöker ha tålamod men det är svårt, jag har så många planer och planerade rundor i huvudet nu som jag vill genomföra! Men jag håller ju fortfarande på med min rehab så jag får väl lägga mina rundor på hyllan ett tag till. 

Tittade på tv-programmet Riktiga karlar häromdagen. Någon annan som följer det? Jag tycker att det är skrämmande i hur dålig form de var i från början, och de är ju inga skräckexempel på nåt sätt utan det är nog på det sättet som många lever idag. Det ska bli intressant att se vad Jonas Colting kan åstadkomma med dem. Jag har själv varit på träningsläger med Jonas och han är fantastiskt duktig på att motivera! Jag hoppas att det kan göra så att några hemma i tv-sofforna börjar röra på sig.

Eftersom jag jobbar på apotek så ser jag ju hur folks medicinering är och det är ju mycket som till stora delar beror på felaktig kost och bristande motion. Diabetes typ 2 är jättevanligt och en sjukdom som jag tycker att många inte tar på allvar. Hämta diabetesmedicin och dricka läsk samtidigt? Inget ovanligt. Hämta astma- och/eller kol-medicin och ha cigarettpaket i väskan? Japp, rätt så ofta. Hämta blodtrycksmediciner och ha 10-20 kilos övervikt? Tyvärr rätt så vanligt det också. Jag ska inte dra alla över en kam, många är väldigt noga och gör allt de kan för att må bättre, men den stora massan verkar vilja ta en tablett men inte ändra det som i grunden orsakar deras problem. 

För visst finns det ofta andra lösningar än mediciner! Och den lösningen är väldigt ofta motion! Det finns riktlinjer för hur man ska träna vid olika åkommor, som diabetes, högt blodtryck, demens. Man har sett att träning är lika effektivt som läkemedel vid milda och måttliga depressioner! Om någon vill läsa rekommendationerna så finns de på Fyss.se. Läkare har möjlighet att skriva ut FAR, fysisk aktivitet på recept, men det sker väldigt sällan enligt de vårdcentraler jag varit i kontakt med. Det är synd tycker jag, men jag tror det bottnar i att människan inte vill ändra sitt beteende. Man förstår inte att ens stillasittande livsstil inte kan kompeneras med en tablett eller två. Jag hoppas att det ändrar sig framöver och att fler läkare försöker ändra sina patienters livsstilar till att börja med. 

För tänk om det hade kommit en tablett som förbättar konditionen, sänker vilopuls, sänker blodtrycket, ger en bättre blodsockerkontroll, gör så att man går ner i vikt, minskar depressioner, ger bättre koncentration, starkare ben mm mm. Den tabletten hade ALLA velat ta. Så varför inte gå ut och springa 3 gånger i veckan? Nä, jag har inte tid. Jag måste se på tv 3 timmar per kväll...

"Den tid du inte lägger på träning idag får du lägga på sjukdom när du blir äldre".

 

Gilla:

Senast bloggat

Gilla Allt om Löpning på Facebook!