Erik Winge

Jag bor i Västervik tillsammans med fru och en liten dotter. 2013 tog jag tag i löpningen igen efter en längre skadefrånvaro. 2014 gjorde jag mitt första triathlon och målet för 2016 är Ironman Kalmar. Här kan du följa min resa mot tävlingsdagen och hur jag får träningen att fungera i det övriga livet.

Erik Winge

Positiva formbesked

11 augusti 2016 | Bloggar – Erik Winge

I ett soligt Västervik var det ikväll dags att riva av formtestet inför helgens olympiska distans här i Västervik. Totalt 20 min avslappnad men ändå relativt hård simning följdes upp av 50 min kontrollerad cykling och 20 min avslutande löpning strax över tävlingsfart, mest för att känna på benen. Kroppen svarade förvånansvärt bra och det finns förhoppningar om ett helt okej resultat på lördag. Har försökt vila en hel del de senaste dagarna och endast kört ett par kortare men ordentligt intensiva pass för att låta kroppen återhämta sig efter månader av hård träning och det känns som om det börjar betala sig. Det var länge sedan jag sprang med så lätta steg efter en löpning. Trots det känns det som om det finns en hel del till att pressa ur kroppen. Kommer dock försöka springa rejält kontrollerat på lördag och mest ta loppet som en genomkörare inför det som komma skall veckan därpå. Början av nästa vecka kommer mest att handla om att finputsa på utrustningen, tvätta och packa inför Kalmartrippen. Tidigt på onsdag förmiddag ska bilen vara packad och klar för avfärd med målet att vara nere i Kalmar runt 12-tiden för lunch och sedan registrering och ett kort besök på expoområdet. Kommer att försöka uppdatera mer frekvent nu när tävlingen med stort T närmar sig. Förhoppningsvis kommer formen vässas ytterligare lite innan det är dags för startskottet att gå 07:00 lördagen den 20:e augusti. Då kommer tempot vara om möjligt mer försiktigt men samtidigt kommer distansen vara betydligt mycket längre...

10 dagar kvar

10 augusti 2016 | Bloggar – Erik Winge

Efter många månaders hård och regelbunden återstår det nu bara 10 dagar till Ironman Kalmar 2016 och jag kommer stå på startlinjen tillsammans med 2700 andra förväntansfulla triathleter. Har minskat träningen sedan några dagar tillbaka och fokuserat på intensitet framför volym. För att känna på formen kommer jag köra en olympisk distans här i Västervik på lördag. Kommer försöka köra hårt på simningen och under cykelmomentet men spara mig under löpningen för att inte riskera att förstöra formen inför Kalmar. Sedan är det vila som gäller under söndagen innan det är dags att dra igång Raceweek! Måste erkänna att tävlingsnerverna långsamt är på väg att infinna sig ju mer mat tänker på det, ju mer man planerar för avresan och ju närmare man kommer. Sjit vad roligt det här ska bli!

Min livs form

18 juli 2016 | Bloggar – Erik Winge

Med en månad kvar till årets stora mål Ironman Kalmar är jag i min bästa fysiska form någonsin. Aldrig tidigare har jag känt mig så stark, snabb och uthållig som jag är just nu trots att jag just nu befinner mig i slutet av en hård träningsperiod. När jag för två år sedan avslutade min då hittils hårdaste fysiska utmaning: En svensk klassiker, i samband med Vansbrosimningen hade jag aldrig crawlat längre än 3000 m. Eftersom det dessutom var extremt kallt just 2014 valde man att korta ner loppet till hälften. När jag i morse lyckades crawla drygt 5000 m med paddlar kände jag mig riktigt stark och kunde öka farten i takt med att jag kom in i passet. Att dessutom kunna dra av ett brutalt cykelpass bara några timmar senare får mig att känna mig stark. Nu återstår bara en vecka av detta träningsblock som avslutas på måndag nästa vecka i samband med en Metric Ironman ( En 2/3 Ironmandistans). Det är då jag på allvar ska testa min form och kostupplägg även om jag förhoppningsvis kommer prestera bättre under tävling då jag befinner mig i slutet av och intend början av min tapering. Känner mig galet stark just nu utifrån mina mått mätt.

Dags för långpass

9 juli 2016 | Bloggar – Erik Winge

Med 6 veckor kvar till IM Kalmar 2016 var det dags för sista rena långpassen löpning. Nästa gång blir det 26 km under mitt genrep men då som en del i ett Metric Ironman (2,4 km simning, 120km cykel och 26 km löpning). Idag blev det 30 km på knappa 3 timmar. Benen var riktigt tunga efter den senaste veckans många och hårda pass. Det släppte dock efter någon mil och sedan var det bara att köra på. Blev mestadels zon 2 under den första delen av passet dör att sedan pressa upp sig lite till 3:an. Skönt att känna att man kunde löpa andra halvan av passet bra mycket snabbare och stabilare än den första biten vilket känns lovande. Annars var dagens löprunda en platt och lättsprungen precis som IM banan i Kalmar. Nu blir det vilodag imorgon innan det är dags att gå på hårt igen. Snart är det dags för taperingen och då får man vila.

Semesterträning

7 juli 2016 | Bloggar – Erik Winge

Sista dagen före min efterlängtade tänkte jag bjuda på lite tankar kring det här med semesterträning. För mig finns det två läger: de som ser semestern som möjlighet till mer träning och de som ser semestern som en ren viloperiod där man bara vill ta igen sig och göra så lite som möjligt. Personligen tillhör jag nog den där första kategorin. Med ungefär 6 veckor kvar till Ironman i Kalmar kommer årets semester väldigt lämpligt. Det betyder att jag from imorgon kommer göra en sista volymökning och köra två pass de flesta dagar de första två veckorna. Majoriteten av dagarna kommer att innehålla ett eller två cykelpass. De dagar som endast innehåller ett kommer även innehålla ett sim- eller löppass. Anledningen till att jag kommer kunna köra så pass många dubbelpass är att jag kommer få bättre möjlighet till återhämtning och att kunna äta på just de tider som passar just mig. Det är semesterns två första veckor. De två efterföljande kommer att bli helt annorlunda. Då ska formen långsamt mejslas fram och kroppen få möjlighet att återhämta sig. Förutom en vecka med tre lätta distanspass kommer jag även hinna med första taperingveckan, dvs formtoppningsveckan. Då kommer vilodagarna öka och passen bli en aning snällare mot kroppen även om jag kommer bibehålla eller till och med öka intensiteten på passen. När jag sedan börjar jobba igen med två veckor kvar till start ska kroppen förhoppningsvis kännas betydligt mycket fräschare än vad den gör just nu. Då kommer det istället bli fokus på att äta rätt och sova längre. Ska bli riktigt skönt med semester nu.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!