Bakslag

2 september, 2017

Med tre veckor kvar kom säsongens första bakslag. Knät varnade jävligt olustigt.

Jag och Ronny stack i morse ut på en runda med slut-distans på ca 28-30 km i behagligt tempo.
Som vanligt när Ronny är med går det lite fortare än jag skulle kört själv men idag flöt det på riktigt bra.
Vi avverkade kilometer på kilometer i varierat underlag på omkring 5/km i pratfart vilket för min del får ses som riktigt bra.

Efter ca 20 km började det bli tungt, musklerna i fötterna hade börjat jobba övertid och varje fotisättning kändes lite mer än normalt. Av trötthet. Inte så konstigt efter 20 km, mestadels grusväg, i skor med 4 mm drop.

Sen kom en lång, flack uppförsbacke (Stenbro till Ekensbergsrondellen för er som hittar i stan) som tog musten ur mina lår. Följt av en lång, lite brantare nedförsbacke (Lenings väg mot Stenkulla). Vi rullade ned för den i 4:40-fart och där nånstans orkade inte min höft med mer. Strax efter, på flacken vid Rosvallarondellen kom en alltför bekant stelhetskänsla smygande i höger knä. Och den gav inte med sig, utan ökade lite tills jag gav upp efter typ 7-800 meter. Med ynka 4 km hem, inte speciellt trött, fick jag göra "Call of shame ". Ringa frun för att hämta mig och Ronny.

Nu på eftermiddagen har jag testat lite sjukgymnastövningar och kroppen känns som vanligt. Förutom att IT-bandet är stelare än för några dagar sen. Löparknä here we go. Foamroller fram ur skåpet igen.

Fan.

Så lite felsökning är på sin plats.
1. Ökat träningsmängden för fort?
 Nja, inte sen i våras. Däremot klivit bort från stig allt mer till mer malande löpning på väg. Kanske i för stor mängd på för kort tid.

2. Fuskat med stretch? *Visslar nonchalant*
Ok. Klar förbättringspotential där.

3. Fuskat med sjukgymnastik?
Icke. Sjukgymnastik är jag bra på.

4. Prehab-träning för höft och bål?
Jag vet var min nyckel-tag till gymmet är, gills det?
Förbättringspotential där också.

5. Otur?
Nej.


Så. Lite mer stretcha och höftstyrka, mer stiglöpning och väldigt försiktig på distansen fram till 23:e.
Jag hinner nog inte bli så mycket bättre. Däremot finns plötsligt risken att jag inte kommer i mål om jag är oförsiktig.

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!