Löparklubben på västkusten med flera mål i sikte

13 mars, 2013

Göteborg Running Club startades för att göra löpning kul, tillgängligt och gratis i deras stad. Här berättar en av grundarna om klubben som vill att alla skall kunna vara med - oavsett konditionsnivå.

Tidigare har vi berättat i en artikel om löpargruppen "Runday" i Stockholm. Nu kommer nästa stad och denna gång vid västkusten och Allt om Löpning har talat med en av grundarna till Göteborg Running Club. De grundades i november 2011 av Johan Nihleen och Samir Hamila. Deras mål är och kommer alltid att vara att göra löpning kul och tillgängligt för så många som möjligt. Båda två älskar löpning och vill helt enkelt dela med sig av deras kunskap kring detta. Klubbens slogan är ”För hälsa klär alla” och det är precis därför de vill kunna erbjuda kostnadsfria löpklasser varje vecka. Alla skall kunna vara med, oavsett konditionsnivå. Löparna är allt mellan sådana som springer halvmaror på elittider till glada amatörer som aldrig skulle sätta sin fot på ett tävlingsevent eller lopp. Enligt Johan och Samir är detta lite av charmen med klubben, att alla kan träna ihop!
– Idén kom jag och Samir på i november 2011 när gymkedjan som Samir jobbar för tog vinteruppehåll i deras löpgrupp. Vi tyckte att man självklart kunde fortsätta oavsett vädret så vi startade en Facebooksida. Jag kommer ihåg att vi var sju stycken inklusive oss tränare på första passet. Det nuvarande rekordet är 95 löpare så vi har vuxit rejält, vilket är väldigt kul. Idén är och kommer alltid vara att alla skall vara välkomna oavsett förmåga, säger Johan Nihleen.
Deras tisdagsträning utgår från Linnéplatsen, Göteborg, varje tisdag klockan 18.00. Passet är 60 minuter nu på vintern och 80 minuter på sommaren. Alla är välkomna och det är gratis. På frågan varför de inte tar betalt blir svaret:
– Vi älskar detta och har haft som mål att vi skall få in de pengar som behövs via partners istället för deltagarna, och detta har vi lyckats med. ICEBUG, Craft och Garmin är några av bolagen som är med på tåget. Det kanske är lite mer jobb, men vad gör det? Vi gör även företagsgig i mån av tid där vi får igång personalen i deras träning.

Vad betyder er löparklubb för era klubbmedlemmar och hur många är ni nu?
– Vi får nästan dagligen mail och inlägg på Facebook där de tackar för allt vi gör. Det är detta som driver oss! Många säger att vår tisdagsträning i Slottsskogen är veckans träningshöjdpunkt och vi tror dem för stämningen på passen är alltid på topp, oavsett om det är 25 grader och sol eller 10 minus och snö. Vi är det lilla extra så att säga, det som får dig att klara den där sista backen, eller orka 10 utfall till. Vi är i dagsläget runt hundra löpare varje vecka och antalet växer hela tiden. Jag tror att vi kommer vara runt 200 till sommaren. Tänk dig vad kul det kommer bli säger Johan.

Hur kan en kväll se ut, är det bara löpning eller kör ni teknik och sådan också?
– När det är dags för tisdagsträning så samlas vi vid Linnéplatsen klockan 18 som jag tidigare sagt. Folk får oftast en liten stund här att prata med varandra vilket är en väldigt viktig del av träningen. Alla skall känna sig välkomna oavsett om de är stammisar eller förstagångsbesökare. När klockan slår sex så ger vi oss iväg på uppvärmning under cirka 10 till 15 minuter. Efter en kort stretch så kör vi alltid teknikträning och styrkeövningar så att vi inte bara bygger på flåset utan över ser till att gör rätt. Paradgrenen är nyckelpasset intervallträning, både plant och i backe. Vi ser att det är denna träningen som man oftast slarvar med själva, helt enkelt för att det är svårt att genomföra själv. Exempel på övningar är olika cirkelträningar med TABATAS, kombinationsövningar, sprintintervaller och längre intervaller. Veckans avslutning innan stretch är till exempel alltid GRC-kombinationen där vi gör ca 30 grodhopp och sedan springer 200 meter backintervall. Jag kan säga att det verkligen ångar om Slottsskogen när 100 löper gör detta samtidigt. Sist ut är stretchen och frågestund.
Johan berättar att deras löpargrupp i Göteborg alltid ska passa alla oavsett form.
– Målet är att hålla träningen gratis och rolig. Är den rolig så kommer den bli givande också!

Mer information om Göteborg Running Club hittar du HÄR och HÄR

Av Johnny Axelsson
johnny@alltomlopning.se
Foto: Privat

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

Göteborg Running Clublöparklubblöpning

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!