Vikten av musik

8 maj, 2013

När jag började att ge mig på löpträning för några år sedan så var musik i lurarna mitt viktigaste attribut. Den fick mig att glömma tröttheten och bidra med en kick av energi. Så länge det var "rätt" musik vill säga. Vad som sedan är rätt har förändrats med tiden. Då ville jag ha någon mer upptempo än den typiskt melakolinska som så oftast har strömmat ut genom högtalare hos mig.

Ett tag var jag helt övertygad om att musiken spelade sådan roll att jag skulle prestera betydligt sämre utan den. Till slut vågade jag dock testade utan. Det visade sig, till min förvåning, att det gick mer eller mindre lika bra. Tills jag nu senaste tiden har börjat komma upp i lite längd. Tidigare sprang jag mest 3-5km och då behövde inte hjärnan luras. Nu märker jag igen hur otroligt viktig musiken är för min prestation. Jag har numer också börjat göra playlist planerade efter distansen jag har tänkt springa. Att ha möjlighet att göra det är några av det positiva saker med att ha väldigt bra koll på sina min/km.

Numer brukar jag blanda ganska bra under mina pass. Vid inledning av löpning behöver jag oftast något som har högre bpm och gärna med någon höjning i tempot här och där för att ge lite extra energi (som förut alltså). Vid mitten av ett längre pass planerar jag gärna in något relativt monotont och ett jämt tempo, så att kroppen liksom bara "maler på". Mot slutet spelar det mindre roll har jag märkt, så länge låtarna gör mig glad. För att på så vis liksom kloppla bort hur trött jag och hur slitna benen börjar bli. Här kommer det gärna något av det jag lyssnar på när jag bara vill höra på fantastisk musik. Musik som gör MIG glad. Så får mig att koppla bort yttre bekymmer och problem och allmänt mörka tankar.

Så musik är helt enkelt något livsviktigt. Både i och utanför löparspåren.

 Jag är sällan DJ på fester av olika slag pga min fäbless för det som andra brukar benämna som hissmusik el. liknande. Detta får man tydligen inte lyssna på vid tillfällen när man ska bli på "partyhumör"?

 

Taggar

löpningmusik

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!