De två bästa sakerna med Helsingborg Marathon

6 februari, 2016

Helsingborg Marathon är Sveriges bästa maratonlopp. Åtminstone är det det bästa jag sprungit, och jag har sprungit tre stycken! Jag skrev en lång race report efter loppet i september där jag nämnde hur fantastisk känsla loppet har och hur det är, eller åtminstone kan bli, Sveriges version av Boston Marathon.

Årets lopp kommer dock att se lite annorlunda ut. Arrangörerna har ändrat 25% av bansträckningen för att få till ett något plattare lopp som de tänker ska locka fler löpare. När jag hörde nyheten tänkte jag först "Yes! Hoppas de tar bort passagen inne i Helsingborg Arena!", min gps-klocka tappade täckningen inne på arenan vilket kapade en bit av den uppmätta sträckan, vilket alla löparstatistiknördar förstår är katastrof. Och mycket riktigt drog de banan runt arenan istället.

Tyvärr försvann även de två bästa delarna av banan: Pålsjö skog och Serpentinbacken. Den längre turen inne i Pålsjö skog ersätts med en sväng ut till bostadsområdet Maria Park och en kortare tur genom skogen påväg till Sofiero gård. Den fruktade Serpentinbacken med 40 meters höjning på ca 800 meter får på grund av svängen till Maria Park inte plats inom loppets 42,2 kilometer. 

Pålsjö skog var jättefint och mysigt att springa genom, men sen är man ju en trailälskare också. Serpentinbacken som jag var rädd för var precis en sån sektion som gjorde Helsingborg Marathon lite speciellt och gjorde även sista milen av loppet spännande. Och särskilt jobbig var den faktiskt inte, det är bara att stirra ner i backen, korta ner steget och jobba med armarna och kötta uppför, sen kan man flyga ner till mål!

Jag tycker att det är lite trist att försöka locka till sig fler löpare genom en så pass stor banändring. Och Serpentinbacken tyckte jag var en så utmärkande del av loppet att den inte borde gå att ta bort. Jag har dock full förståelse för att det inte finns några enorma pengar i att anordna lopp, och arrangörerna vill förstås att loppet ska växa. Men jag tycker nog att de borde väntat med så drastiska banändringar i några år tills loppet "mognat".

Men men! Jag ser ändå fram emot att springa Helsingborg Marathon i år, även om det knappast blir något personbästa med en två veckor färsk 50 km fjällultra i benen. Och jag tror nog att jag springer en vända i Serpentinbacken direkt efter loppet bara för att.

 

Taggar

helsingborgHelsingborg marathonlöpningmarathonmaratonserpentinbackenTävling

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!