Vecka 17 har dominerats av lättare förkylningssymtom. Efter förra veckans dubbla distanspass på cykelsadeln. I måndags kändes kroppen bra och till slut blev det 2 timmar distanslöpning på diverse stigar. Ca 18 km lugn löpning med fokus på löpstyrka. Tyvärr vaknade jag dagen därpå med lättare förkylningssymtom i form av halsont och nästäppa. Inte allt var jag har tid med just nu när det bara återstår knappa 4 månader till tävlingsstart för årets A-tävling. Turligt nog kändes kroppen tillräckligt bra för att klara av tisdagens planerade powerpass på trainern. Förutom dessa två träningspass jag lyckats få ihop ytterligare några pass trots förkylningen.
Simpass med fokus på uthållighet (Totalt 4100 m med stort fokus på tröskelfart)
Tröskelintervaller på cykeln (6x8 med 2 min aktiv vila samt ett gäng 1 minuters maxintervaller med 2 min aktiv vila). Totalt 2 timmar.
Stigintervaller - Löpning (6 st 5-minutare med 90 sekunder aktiv vila)
Styrkepass med fokus på axlar, rygg och bål.
Nu inför stundande helg står det återigen en hel del träning på schemat. Totalt ska 9 timmar avklaras.
Någon timmes daglig måttlig motion kan nästan halvera risken för att insjukna i hjärtsvikt, jämfört med stillasittande.Det visar en svensk studie där nästan 40 000 deltagare har följts under 13 år…
Löparknä är den vanligaste skadan löpare råkar ut för och utgör cirka en fjärdedel av alla löparskador. Symptomen visar sig vanligast genom smärta i knäets utsida, och kring knäskålen, som uppstår vid löpning och förvärras vid utförslöpning. När skadan förvärras kommer smärtan snabbare och stannar kvar längre...
Tåbira och blodblåsor är väl något du som tränar löpning har haft och då är det lätt att skylla på skorna. Men tänk om det hänger på... ja, dina strumpor!
Astma orsakas av en inflammation i luftvägarna som i sin tur orsakas av en allergi eller infektion, eller skadliga ämnen i miljön. Allt om Löpning har talat med två experter inom området.
Olika typer av intervallpass är perfekt träning för att flytta gränserna framför oss. Men det finns mycket att tänka på och många olika variationer när det gäller intervaller.
Jag går sista året på gymnasiet och håller på med mitt projektarbete som handlar om att jag som aldrig sprungit en mil förut ska under några veckor träna för att klara av att springa en mil under 45 minuter. Tränar dock fotboll på hög nivå så konditionen finns men jag undrar hur bör jag träna? vad ska jag träna för muskler? hur bör ett träningspass se ut?
Ett bra tips är att värma upp och stretcha ut bröstrygg och stela muskler innan man ger sig ut i löpspåret. Här kommer flera tips på hur du ska göra för att andas bättre när du löper.
Asfaltslöpning gör att du som löpare utsätter dig för en kraftig stötchock motsvarande fyra gånger din egen kroppsvikt varje gång du sätter ner din fot men är det farligt?