Sista träningstävingen för i år

4 augusti, 2016

 

Igår var sista träningstävlingen för min del på Jogersö. Många i startfältet som vanligt det här året, vi var 13 vuxna och 4 barn. A de 13 var vi 6 som körde hela sprint-distansen; övriga körde halva, dvs ett varv rakt över. Många som skulle i vattnet samtidigt alltså, vilket ger bra träning för öppetvatten.

Ok med folk i publiken också, bl a min familj (fru, son, mamma, pappa, mormor), några triathleter som inte får in onsdagens tävling i schemat och några bekanta til oss täviande. Inget rekord men vädret var väl inte det bästa för publik.

Min egen form var väldigt okklar, hade haft lite knöl med knät under tisdagens lätta jogg och en allmän matthetskänsla i några dagar. Under onsdagen hade jag dock blivit piggare i kroppen än på nån vecka.

Jag brukar ju cykla de 1.2 milen till Jogersö som uppvärmning men igår blev det bilen ihop med resten av familjen. Kom llite senare än jag brukar vara där och var väl lite loj när cyklar och allt annat ska fixas med så tiden sprang iväg. Hann knappt med någon uppvärmning förutom kanske 50-60 meter simning, lite dyk och fladdrande med armarna.

Till tävingen igen: Säsongens giganter Jimmy och Robert var inte med vilket gör ett ganska öppet startfält där jag borde ha vinsten sett till tidigare tävlingar i år och om det stämmer men de övriga har visat rejäla förbättringar varje tävling. Taktiken för dagen var att vara först redan till första boj på simningen, hålla undan fram till cykeln, öka avståndet under cyklingen och bara hålla undan löpningen.

Starten går och jag kommer iväg bra men har sällskap av Markus fram tilll första boj och han är först runt bojen med mig en kroppslängd efter. Mot andra boj tar Markus en liten tur ut mot höger medan jag simmar rätt rakt. Plötsligt kommer han farande nästan rakt åt vänster, in mot stranden, några meter framför mig så jag tänker att det hänt något och han ska bryta.

Full fart framåt mot boj nummer två. Jag hittar Markus igen när han är på väg runt. Vändningen runt andra boj är ca 270 grader så han är väldigt still i vattnet när han vänder in mot tranden. Jag är inte still och simmar rätt in i honom och är uppe med min bål på hans ben när jag upptäcker honom. Jag vet inte om han flyttar på sig eller om jag gör en bra vändning men nån meter efter bojen är jag först och när jag andas åt höger ser jag att han tappar lite. Vid strandvändningen är jag några meter före. Varv två händer det ingenting på förutom att jag ligger och fundererar ungefär såhär: "Fy fan vad jobbigt det här är, jag får för lite luft, jag måste simma lite bröstsim. Nej fan, det är ju jobbigare, bit ihop nu! Men jag får för lite luft, behöver simma bröstsim" om och om igen. Inte helt olikt Gollum.

Äntligen kommer stranden och uppe vid cyklarna får jag betalt för mödan: 10.45, nytt pers på Jogersö, 25 sekunder bättre än sist på KM. När jag precis fått av våtdräkten hör jag hur Markus kommer upp till cykeln så jag har lite marginal och jag brukar växla fort så det känns bra. En avslappnad T1 (45 sekunder) utan misstag och stress, kanske tappar lite genom att inte stressa igenom momenten men å andra sidan går inget fel.

Ut på cykeln och benen funkar rätt bra. Att få i fötterna funkar inte rätt bra. Riktigt dåligt faktiskt. Högerfoten är i precis innan första högerkurvan och vänsterfoten är i vid uppförsbacken mot Björntorpsvägen, spännena är fastsatta vid infarten till Ramdalen. Har rullat mycket när jag krånglar med skorna så har tappat både tid och fart men det är omöjligt att veta hur mycket. Det här momentet sitter bra på träning men det har nog att göra med blöta fötter och inga strumpor.

Benen svarar bra och jag bestämmer mig för att satsa det jag har och hoppas det håller, cyklar om några en-varvare och har lite marginal till övriga i min distans vid 5-kmvändningen. Vänder på omkring 16 minuter, kollade inte exakt. På varv två händer inte så mycket förutom att mina ben är väldigt trötta som sig bör och avståndet ned till övriga har växt lite grann vid 15 km. Jag tappar lite tid sista biten och klockar in cykeldatorn på 31.31 (260W/91rpm). 25 sekunder ifrån rekordtid i ren cykling är rätt mycket på 19.5 km...

In i T2, bra och avslappnad växling igen som sitter ungefär som den ska. På väg ut på löpningen räknar jag lite tid och eftersom jag tappat mer tid på cykeln än jag vann på  simningen börjar tiden springa iväg. Ett osäkert knä som ska hålla ordentligt om några veckor... Nja, blir nog till att sänka förhoppningarna lite: Vinst för dagen men inte på rekord-tid.

Taktiken på löpningen blir att vara försiktig nedåt, springa avslappnat där det är platt och forcera uppåt. Taktiken håller och kroppen funkar fortfarande, blir inte så dödigt trött som man blir annars på första varvet. Så tiden lär ju vara sådär. Eftersom jag springer utan klocka har jag inte en aning. Vid vändningen berättar tidtagare Per att jag har 55.22 och att mitt pers är inom räckhåll med ett bra andra varv. Huvudräkningen säger att varv 2 behöver gå på 12 min blankt för pers och dessutom att varv 1 inte kan ha varit alltför långsamt.

Samma taktik på varv två, fast lite fortare platt och uppåt.

Det höll. Gick i mål på 1.07.04, andra varvet gick alltså på 11.42. T2+löpning 24.15

Det blir ganska tydigt att trithlon är mer än bara sima, cykla och löpa. Det finns även växlingar som ilgger i totaltiden och med två bra växlingar idag sjönk totaltiden ganska mycket. Med mina mått mätt bra simning, bra växlingar, ok cykel och ok löpning.

 

Det här var alltså årets sista Jogersö-tävling för min del. Nedan följer en sammanställning:

Årets mål:
Sub-11 i simning
Sub-1.08 totalt
Resultat:
Bästa sim: 10.45
Bästa resultat: 1.07.04
Bägge målen uppnådda :)

Tävlingssammanfattning:
1:
1.07.30
2: 1.07.25
3: 1.06.25 (Annan löpning)
4: 1.07.04

Bästa sim: 10.45
Bästa cykel inkl T1
31.50
Bästa löp inkl T2
24.05

 

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!