Säkerhet som ensam löpare?

24 augusti, 2016

Jag läste nyligen en artikel som handlar om frustrationen över att vissa människor tycker att det är upprörande med alla inlägg som handlar om träning. 

Den här personen menade att en stor anledning till alla hennes träningsfokuserade inlägg var för att hon helt enkelt inte känner sig säker när hon är ute och tränar ensam. Det är alltså ett sätt för henne att lägga ut ett spår som går att följa om något skulle hända. Att någon skulle veta var hon befann sig om hon försvann. 

De flesta av oss har blivit inpräntad grundläggande säkerhetstänk sedan barnsben, särskilt vi kvinnor. Att alltid tala om vart du ska och ungefär hur länge du planerar att vara borta. Att inte springa ensam när det är mörkt, att undvika ödsliga parkvägar och skogspartier. Tidigt fick vi lära oss att våldsmän letar efter kvinnor som är lätta att övermanna. Kvinnor som är ensamma, som gärna har långt hår i tofs som är lätt att greppa tag i, kvinnor som har kläder som är lätta att ta av. Med andra ord, de letar efter löpare. 

Vi har varit förhållandevis förskonade här i Sverige men låt oss inte glömma Ida som blev brutalt mördad i ett löpspår i Upplands Väsby. Ida blev bara 21 år. Som svenskar är vi vana att kunna röra oss fritt oavsett område och tidpunkt även om vi så klart också bytt riktning eller kvarter baserat på en oroande gnagande känsla i magtrakten om att det inte känns säkert eller baserat på grabbgänget man sett på håll men så ibland kommer den, känslan. Rädslan. 

För mig är löpning samma som frihet. Löpningen ger mig energi och glädje och jag hatar hur rädslan gör mig begränsad nu när höstens mörka kvällar kryper allt närmare. Jag vill kunna springa fritt med vinden mot min kind. Springa dit mitt hjärta tar mig utan att behöva tänka på var jag är, när jag är eller hur jag är. Ännu så länge tycker jag att jag kan det. De få sekunder jag känner osäkerhet eller rädsla är tack och lov fortfarande sällsynta men jag kan ändå inte låta bli att tänka tanken.

Kommer jag att kunna göra det i framtiden? Hur tänker du?

Gilla:

Senast bloggat

Inga aktuella bloggar hittades.

Gilla Allt om Löpning på Facebook!