Det är nu det gäller!

13 november, 2016

Jag har i tidigare inlägg tipsat om bra kläder. Dessa kläder kan kännas som en stor investering, och ja - bra träningskläder är dyra. Jag brukar passa på att handla när det inte är säsong eller säsongen går mot sitt slut. Det kan ju kännas helt fel att köpa fodrade byxor när det går mot vår men när det står 50% på prislappen känns det lite bättre ;) Och när hösten och vintern är här igen så har man bra grejer i byrålådan. Mina Icebuggs köpte jag för halva priset i mars, 800 kr istället för 1600 kr, och jag hann använda dem två gånger i våras. Men så glad jag är nu att jag har dessa skor, de gör verkligen skillnad. Jag har tidigare sprungit med lösa dobbar, sådana som man trär på sin vanliga sko, men har inte trivts med det. Icebuggsen ger en helt annan trygghet när det är blankis på dåligt plogade gator och trottoarer. 

Den här veckan fick jag ihop 25 sprungna kilometer, två rundor på 9-10 km och en lite kortare runda + en promenad på 5 km och idag ska jag simma +1000 m. Igår sprang jag uppe på Ymer, ett område där det finns fina slingor. Det är inte så mycket snö här i Boråstrakten så jag tänkte att en runda på lite mjukare underlag skulle passa bra då det blir mycket asfalt under veckordagarna. Uppe på Ymer har de satsat mycket på att bygga ut sin konstsnöanläggning och självklart har de passat på att spruta konstsnö som tokar nu när det varit så bra förutsättningar. Min runda blev alltså en utmaning då jag en sträcka fick springa i en halvmeter opackad konstsnö samt dela spår med många entusiastiska skidåkare. De sista 4 kilometrarna sprang jag på en gångbana, vilken skillnad och så lätt det gick :)

Nu till veckan får vi pussla ihop det ordentligt för att hinna med jobb, familj och träning. Jag ska på kurs i Göteborg på onsdag och fredag vilket gör att jag kommer hem sent samt att vi har kvällmöte på skolan på torsdag. Eventuellt springer jag hem från kvällmötet på torsdag för att inte få för lång paus mellan passen. 

Jag förstår att när vintern kommer slutar många att springa. Man tar en lång paus med löpningen och tappar rutinen kring sin träning då det är mörkt, kallt och halt. Jag har själv varit en vår/sommar/höst-löpare så jag vet precis. Vinterlöpning var helt uteslutet för mig tills för några år sedan. Jag gympade och höll igång med annat men det löpningen jag längtade efter mest.
Jag följer Paolo Roberto på Istagram. Han skriver (6 nov) så här om vinterlöpning: "Springer man bara när det är sol, varmt och man har medvind hela passet så blir det inte så mycket löpning i Sverige. Det är superviktigt att hålla i löpningen under vinterhalvåret för det är nu man blir en löpare. För lägger man ner löpningen nu så får man börja om från ruta ett i vår och då är det svårt att hitta den där riktiga njutingen i sin löpning". Jag håller med, han har rätt. När man inte springer på hela vintern, en paus på 4-5 månader beroende var i landet man bor, blir löparmusklerna otränade. Kondisen, som många kallar 'grundkondition', är som bortblåst. Antingen har man kondition eller så har man inte kondition. Så snälla håll i nu, ge inte upp bara för att det annat underlag och väder. Ut och njut för vinterlöpning är underbart!

 

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!