Löpcoach – så väljer du rätt för din utveckling

22 juli, 2019

Är du i behov av en person som peppar och inspirerar din löpträningen? Så mycket får du betala och så väljer du rätt löpcoach.

Lisa McRae är mamma, entreprenör, före detta landslagslöparen och flerfaldige Tjejmilen-vinnare. Listan på Lisa McRaes meriter kan göras lång. I dag driver hon bland annat Urban Tribes som utbildar löpcoacher och erbjuder professionell grupplöpning för företag. Allt om Löpning har ställt löpcoachen ett par frågor.

Lisa McRae


Vad kan jag som motionslöpare få ut av en coach?

– Att ha någon som intresserar sig för det man gör, är delaktig och som vill hjälpa en att nå ett mål eller utvecklas gör otroligt stor skillnad. En coach behöver inte alltid vara den mest kunnige, stort engagemang kan leda minst lika långt. Annars kan det naturligtvis handla om expertis – rimligtvis utvecklas man lite snabbare/”säkrare” om man har en coach som är duktig och vet när det är läge att pusha samt hålla tillbaka.

 LÄS OCKSÅ: Varför blir jag inte snabbare som löpare?

Hur väljer då man rätt coach? Det finns så många därute.

 – Jag tror att det är svårt att veta på förhand om en coach kan passa eller inte. En bra förutsättning är åtminstone att coachen ifråga har erfarenhet från löpning om det är det man skall fokusera på. Att träffas och prata lite kan också göra att man får ett hum om personkemin funkar eller inte – och det bör den göra om det skall bli ett bra samarbete. Men jag skulle nog säga att man får ge en coach och ett samarbete minst 3-5månader för att kunna göra en vettig utvärdering. 

Urban Tribes

Vad utmärker sig en duktig instruktör?

– Lyhördhet och förmågan att förstå beteenden likväl som en förmåga att hålla många bollar i luften och vara flexibel och inte minst förutseende. Naturligtvis måste man även ha förståelse för anatomi och fysiologi och vara insatt i löpning (hur mycket beror på vilken typ av grupp man skall coacha).

Hur dyr är min investering att anlita ett proffs?

– Allt beror väl på hur man prioriterar och vad man själv lägger ett värde i. Löp-PT:s i Stockholm kostar allt mellan 800-2000kr/tillfälle mig veterligt. Grupplöpning på företag i storstäder ligger mellan 1500-3000kr/tillfälle.

LÄS OCKSÅ: Intervallträning – så får du bättre kondition

AV: Johnny Axelsson
Foto: Urban Tribes

Gillar du råden här ovan och behöver nya löparprylar för att komma igång? Här är shoppingtips från Allt om Löpning


Det är alltid kul och trevligt att förnya träningsgarderoben! Nya löparskor, tights och löpartröjor att träna i inför din nästa utmaning hittar du hos våra vänner på Sportamore med ett stort utbud till bra priser och framförallt: 

  • Fri frakt och fria returer
  • 30 dagars öppet köp
  • Prisgaranti på allt

Klicka här för att komma till löparprylarna

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!