Transportlöpning

28 september, 2012

Idag var det dags för transportlöpning till jobbet. Närmaste vägen för mig är 15-16km, men har alltid tagit någon extrasväng för att dryga ut passet lite.
Har inte sprungit till jobbet  sedan innan sommaren, men nu skulle det ske. Kollade in vädeleksprognosen igår kväll och där sa de att det skulle bli regn, weeee! Då kom moralfrågan upp direkt, kanske skippa transportlöpningen och ta ett kortare pass under dagen, mellan skurarna? Jag förträngde den tanken och sa till mig själv att jag skulle springa till jobbet och beroende på vädret välja om det skulle vara kortaste vägen eller lite omvägar. Hade som målsättning att springa 30km innan väderleksprognosen. Vaknade innan klockan rinde i morse av ett piggt barn som ville gå upp. Jag tog med mig minstingen upp så att frun skulle få sova en stund till.Termometern stod på 10,3C och det var uppehåll. Ett perfekt löpväder. Hur skulle jag klä mig, skulle jag förbereda mig på regn eller skulle jag chansa? Valet blev korta tights en kortärmad funktionströja och en jacka. kompletterade det med keps och ett par tunna vantar. Innan avfärd blev en vanlig vardagsfrukost med äggmacka och yoghurt med frukt och musli. Till det ett glas juice. Med tanke på att det kanske skulle bli ett långt pass fixade jag två 0.75l sportflaskor med vätska, en med vatten och en med Hammers Perpetuem, svagt blandat  3-timmarsblandning. MP3-spelaren hade jag laddat med Karin Olofssons tips på löpmusik Running hits. Den skulle inte räcka för mitt pass så jag fyllde på spelaren  med lite Green Day, Mustach och Pet Shop Boys också. Planen var att köra skiva för skiva och börja med Running hits. Insåg efter 3  låtar att det blev en blandning av alla artister, intressant kombination måste jag säga...
Väl iväg flöt det på ganska bra. Hade en ryggsäck på ca 7kg med ombyte och vätska, vilket gjorde löpningen något mer ansträngd. Vädret höll i sig första timmen och jag fick en mental svacka plötsligt. Jag passerade ett vägval, närmaste vägen eller en mycket längre väg. Det blev den långa och då började det regna! Jaha, vad göra? Jag tog några rejäla klunkar sportdryck och fortsatte. regnet avtog och efter 1.22 passerade jag Västerbron och den mentala svackan var som bortblåst. Jag tuffade på och det kändes helt ok. Jag skulle ta en stig nedför som korsade en grässlänt. Av regnet var det en lervälling, vilket jag insåg för sent. Jag halkade till och för att försöka parrera det ta ett steg i det långa och blöta gräset på sidan. Ni kna ju räkna efter själv hur det gick. Landade på ena sidan men utan att få någon större smäll. Lite omtumlad reser jag på mig och ser några äldre damer som står och pratat lite längre bort och som sett vurpan. När jag passerar dem förklarar jag att det gick bra och jag bara blev lite lerig.  Jag gnetade på och till slut var jag framme på jobbet. Jag lyckades få ihop dryga 30km i en hyfsad fart  och utan att var helt färdig efteråt. På förmiddagen avtackades en kollega och det bjöds på tårta, och med gott samvete tog jag en bit!
Jag gillar konceptet med transportlöpning. Det finns slera positiva effekter som jag anser finns. Det första är att det kan vara svårt att få till längre pass mellan jobb, hämtnigar, handlande, tid med familjen. Om jag åker kommunalt till jobbet tar det ca 50min och om jag springer (utan packning) tar det i runda slängar 30min längre. Då är det enkelt att gå upp lite tidigare och få sitt pass. En annan anledning är att det är en skön start på dagen och man slipper känna stress hur man ska lyckas klämma in dagens träning. Ett skönt sätt att starta dagen helt enkelt, men jag erkänner att när jag sprang i vintras när det var -10C och mörkt gällde det att motivationen fanns för att man skulle ta sig ut.

 

Taggar

Transportlöpning

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!