Klä dig rätt för vintersäsongen

29 november, 2012

Vill du förlänga säsongen, skippa hostan och maxa löparglädjen under årets mörkaste men kanske mysigaste tid? Då måste du klä dig smart. Här kommer några tips som håller dig varm när temperaturen sjunker och som också får dig att sätta ned broddarna på isiga partier med stil. 
 
Det uttjatade ordspråket "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder" är motionärens bästa vän. Regn, kyla eller snö. Bara du drar på dig de rätta kläderna och sticker ut kommer du att känna dig mer nöjd med dig själv efteråt. Och det bästa – att du inte behöver tampas med tråkiga pass på löpband. 
 
Har du någon gång gjort misstaget att klä dig för mycket eller i för klumpiga kläder bara för att det är kallt ute? Då vet du att just den löparrundan inte var särskilt rolig att anteckna i din löpardagbok. Tänk på att inte klä dig för mycket, trots att det är kallt ute. Den första stunden får det gärna kännas lite kyligt. Har du många lager på dig kommer du snabbt att få upp värmen för att sedan hamna på en temperatur som känns perfekt. Så hur hittar man den perfekta balansen? 
 
Under vinterhalvåret har klädernas material som störst betydelse. Även fast det är kallt ute kommer du att svettas. Därför är det så viktigt att du har bra underkläder och underställ i material som andas och transporterar bort fukten. Det kan vara ull, mikrofibrer eller fleece. Utgå från lagret du har närmast kroppen och klä dig därefter beroende på temperaturen, vilken typ av fysisk aktivtet du ska ägna dig åt och hur hårt du ska köra. Är det minusgrader kan du addera en vintertröja och en vindjacka utanpå underställströjan. Ett annat omtyckt alternativ är väst. Benen trivs bäst i en underställsbyxa med vindbyxa över eller löpartighs som är gjorda för kallare grader. Tänk på att ha en byxa som du kan röra dig smidigt i. Om du vill fortsätta att springa den tiden på året då grusvägen förvandlats till slask, is och kanske till och med snö är det viktigt att byta skor. Allt om Löpning har tidigare skrivit om skotips för vinterhalvåret. Att strunta i plagg som mössa eller handskar kan innan passet verka betydelselöst, men väl ute på rundan kan det vara skillnaden mellan att vilja springa några kilometer till eller att avbryta. Stor del av kroppens värme förvinner genom huvudet - även när du tränar. Därför är det viktigt att bära mössa eller pannband och ett par funktionella handskar.

Här kommer tips för vinterhalvårets löparrundor.1. X-Socks Winter Run, en varm vinterstrumpa från X-socks - Kolla in här

2. Active Crewneck Short Sleeve Tee, en underställströja från Craft - Kolla in här

3. Salmon Sweet Banie - En lite varmare mössa med mjukt fleecefoder - Kolla in här

4. En superlätt vindjacka från Salomons Climawind i härlig färg - Kolla in här

5. Trail BugWeb ger grepp när det verkligen behövs, till exempel på våta och hala klippor, rötter och gräs - Kolla in här

6. ANIMA Bug Grip Superlätt trail- och vinterlöpsko med BUGrip-teknologi. (grön) - Kolla in här

7. Anima-L BU Grip har dynamiska dubbar som gör det möjligt för dig att behålla ditt naturliga, avslappnade löpsteg även när det är halt - Kolla in här

8. Adidas Supernova Long Tight Herr - Kolla in här

9. Safety Vest från Craft är en reflexväst med 360 graders synlighet - Kolla in här

Av Karin Olofsson
info@alltomlopning.se
Foto: Privat & Press 

Den här artikeln innehåller en av Allt om Löpnings alla playlists från Spotify att ha i lurarna! Du kan även prenumerera på hela denna playlist direkt genom att klicka på Spotify-länken nedan.

Öppna spellistan

Taggar

klädertips

Gilla:

Gilla Allt om Löpning på Facebook!